Хроника

Мирко Цветковић: ММФ не инсистира на повећању ПДВ-а

Штампа
уторак, 25. август 2009.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да Међународни монетарни фонд не инсистира на повећању пореза на додату вредност, као мери за смањење дефицита у буџету Србије.

"Политика Владе је да не повећава пореска оптерећења привреди и грађанима", истакао је Цветковић и додао да мисија ММФ-а, на јучерашњем састанку, није инсистирала на повећању пореских стопа, као мере за повећање прихода буџета.

Премијер је навео да ће на техничком нивоу разговора са Мисијом ММФ бити утврђени елементи на који начин ће бити смањен дефицит буџета који настаје због недостатка прихода у овој години.

Цветковић је рекао да је на састанку са представницима ММФ-а било речи и о повећању дефицита буџета, који није резултат повећања расхода, већ смањења прихода, због економске кризе.

На отварању радова на изградњи пута од Крагујевца до Баточине, Цветковић је рекао да је у јучерашњем разговору са мисијом ММФ-а констатовано да се расходи могу смањити реформом јавног сектора.

Међутим, како је истакао Цветковић, та реформа не може да буде завршена за три до четири месеца, већ ће бити спроведена у неколико наредних година, при чему ће тачно бити планирани будући кораци у тој реформи.

Премијер је убеђен да ће преговори са мисијом ММФ-а успешно бити окончани до среде, 2. септембра, до када је планирано да делегација Фонда буде у Београду.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]