Početna strana > Hronika > MIP Rusije: Stvaranje "kosovske vojske" - ozbiljna pretnja za Balkan
Hronika

MIP Rusije: Stvaranje "kosovske vojske" - ozbiljna pretnja za Balkan

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. januar 2020.

 Zvanična Moskva smatra da stvaranje „kosovske vojske“ predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Kako se navodi, stvaranje „vojske Kosova“, koju podržavaju vodeće članice NATO-a, predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojoj se ističe neophodnost demilitarizacije svih oružanih grupacija kosovskih Albanaca.

Rusija je i ranije upozoravala na pretnju od takozvane „kosovske vojske“, budući da nema nikakvih garancija da ona neće biti korišćena protiv srpskog stanovništva.

Tada je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao i da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da se diskusija u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosovu svede na minimum.

Podsetimo, strukture kosovskih Albanaca u Prištini su 17. februara 2008. godine jednostrano proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu državu ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i niz drugih zemalja.

Parlament samoproglašene republike Kosovo odobrio je 14. decembra 2018. godine formiranje punopravne vojske zasnovane na „kosovskim bezbednosnim snagama“.

Videti još:

Bedžet Pacoli: Jedina pretnja po bezbednost Balkana su velikosrpski elementi u Vojsci Srbije - Bezbednosne snage Kosova su stub stabilnosti

(srb.news-front.info)