Početna strana > Hronika > MIP Rusije: Pozdravljamo formiranje vladajuće koalicije u Moldaviji
Hronika

MIP Rusije: Pozdravljamo formiranje vladajuće koalicije u Moldaviji

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

 Moskva pozdravlja formiranje vladajuće koalicije i vlade u Moldaviji, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Moskva poziva formiranje vladajuće koalicije i Vlade u Moldaviji. Raspoloženi smo za rad sa demokratski izabranim organima Moldavije u cilju obnove uzajamno korisnih rusko-moldavskih veza u različitim sferama u skladu sa tačkama Dogovora o prijateljstvu i saradnji iz 2001. godine“, saopštili su u MIP-u.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ponovio da je Moskva raspoložena da radi sa novom vladom u Kišinjevu i dodao da ona pridaje važan značaj razvoju odnosa sa Kišinjevom.

Proruska Socijalistička partija Moldavije Igora Dodona i proevropski blok AKUM formirali su juče parlamentarnu koaliciju. Predstavnici Rusije, SAD i EU podržali su formiranje koalicije. Dodon je predložio za premijera jednu od predsednika bloka AKUM Maju Sandu, što je jednoglasno bilo prihvaćeno. Ipak, Ustavni sud je objavio ovu odluku nezakonitom, pošto je trebalo da poslanici formiraju vladu do ponoći 7. juna, privremeno je predao obaveze vršiocu dužnosti premijera Pavlu Filipu, koji je odmah potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao prevremene izbore za 7. septembar. Parlament je ovo nazvao pokušajem do sada vladajuće Demokratske partije da preko sudija uzurpira vlast. Bila je usvojena i deklaracija o „Uzurpaciji države“.

Videti još: 

Federika Mogerini i Johanes Han: Pozivamo na smernost i uzdržanost u Moldaviji, dijalog demokratskih predstavnika mora da bude ključ za rešenje

(Sputnjik)