Početna strana > Hronika > Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU usvojili su izmene poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Beograda koje proizlaze iz sporazuma sa Prištinom, postignutih u Briselu i Ohridu
Hronika

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU usvojili su izmene poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Beograda koje proizlaze iz sporazuma sa Prištinom, postignutih u Briselu i Ohridu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. april 2024.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Reč je o formalnoj potvrdi izmena koje su države članice na nivou ambasadora usvojile 15. aprila, čime su izmene i zvanično postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

"Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji sa Kosovom, u skladu sa aneksom o implementaciji, dogovorenim 18. marta", navodi se u usvojenom tekstu u koji je uvid imao RTS.

U dokumentu se kaže i da će se "sve rasprave vezane za primenu sporazuma odvijati u okviru dijaloga pod okriljem EU".

Nakon formalne potvrde, očekuje se da će izmene biti upućene Srbiji u formi pisma.

U dokumentu se navodi da će na isti način biti dopunjena i agenda "Specijalne grupe Kosova za normalizaciju, kako bi uključila obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma".

U tački tri Aneksa o implementaciji iz Ohrida iz marta prošle godine predviđeno je da će obaveze iz ovog sporazuma postati sastavni deo pristupnog procesa za Beograd i Prištinu.

U slučaju Beograda, reč je o pregovaračkom poglavlju 35 koje se bavi Kosovom. Ovo poglavlje, uz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, ima posebnu težinu u pregovorima o članstvu.

Prema pregovaračkom okviru, izostanak napretka u ovim oblastima može da uspori ili zaustavi napredak i u svim drugim pregovaračkim poglavljima.

(RTS)