Хроника

Министарство спољних послова Хрватске сменило амбасадора у БиХ због његовог одласка Бањалуку на обележавање Дана РС

Штампа
петак, 11. јануар 2019.

Министарство спољних послова Хрватске сменило је амбасадора Ивана дел Векија у БиХ због његовог одласка Бањалуку на обележавање Дана РС, преноси Клиx.ба.

Дел Векио је за Клиx.ба раније рекао да је боравио у Бањалуци тог дана, али да није био на свечаном дефилеу у центру града нити на академији поводом Дана РС.

Хрватска шефица дипломатије Марија Пејчиновић Бурић казала је како је хрватски амбасадор у БиХ Иван дел Векио одлазећи у Бањулуку донео погрешну одлуку и имао лошу процену.

"Он тамо тог дана није требало да буде", нагласила је Пејчиновић Бурићева, истичући да његов одлазак на ту прославу "представља велико изненађење", посебно зато што јој током свог мандата никада није присуствовао.

Хрватско министарство је раније саопштило да није било упознато с одласком Дел Векија у Бањалуку на пријем поводом неуставно проглашеног дана Републике Српске и да је он због тога повучен у Загреб на консултације.

Због непромишљеног потеза комуникацију с Дел Векиом јуче су званично прекинули члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић.

(Б92, Кликс.ба)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]