Хроника

Министарство просвете: Ове године могућ упис деце у основну школу електронским путем преко портала еУправа

Штампа
понедељак, 30. март 2020.

 Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да је од 1. априла ове године могуће исказати интересовање за упис деце у основну школу електронским путем.

Како се у саопштењу наводи, упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, почеће касније.

"Уместо уписа, родитељи и други законски заступници ће од тог датума бити у могућности да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете преко нове услуге 'Исказивање интересовања за упис у основну школу' на порталу еУправа, као и телефонским путем", наведено је у саопшењу.

На овај начин, школе ће евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у одређену школу како би оквирно знале колики број ђака могу да очекују.

Сви родитељи који ће користити ову електронску услугу, биће обавештени о датуму уписа у основну школу чим исти буде био дефинисан.

По дефинисању датума уписа у основну школу, на порталу еУправа биће доступна услуга заказивања термина за упис и тестирање, која ће омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све процедуре око уписа детета и то без потребе доношења докумената, као и да обаве тестирање са психологом/педагогом.

Школе ће у унапређеној електронској услузи еУписа по службеној дужности прибавити податке из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу.

Министарство је подсетило да је прошле године захваљујући електронској услузи еУпис уписано више од 60.000 ђака у први разред основне школе.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]