петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Министарство правосуђа и управе Републике Хрватске: Нећемо поступати по молби Србије за уручење судских позива четворици хрватских пилота, оптужених за ратни злочин у августу 1995.
Хроника

Министарство правосуђа и управе Републике Хрватске: Нећемо поступати по молби Србије за уручење судских позива четворици хрватских пилота, оптужених за ратни злочин у августу 1995.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 23. септембар 2022.

Хрватска неће поступати по молби које је министарство правосуђа примило од Србије око уручења позива на рочиште четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин у августу 1995, саопштено је у Загребу.

Министарство правосуђа и управе саопштило је да је примило молбу у којој Виши суд у Београду путем Министарства правде тражи уручење позива за рочиште 14. октобра 2022. четворици припадника хрватског ратног ваздухопловства, оптужених да су у августу 1995. гранатирали колону избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца.

У саопштењу се истиче да хрватско министарство није примило оптужницу ни друге информације о радњама које су предузете у кривичном поступку, осим информације да Србија терети пилоте на основу оптужнице Тужилаштва за ратне злочине од 31. марта 2022. за кривична дела ратни злочин против цивилног становништва у супочинитељству из чланка 142. ставка 1 КЗ СРЈ у вези с чланком 22. КЗ СРЈ.

Хрватско министарство истиче да систем правосудне сарадње мора да се темељи на начелу узајамног поверења, односно поверења једне државе да је правни поредак друге државе довољно квалитетан да обезбеди непристрасно, правично и учинковито водјење кривичног поступка у тој држави.

„Досадашњи ток поступка у Србији указује на грубо непоштовање права на поштено суђење утврђено међународним правом“, наводи се у саопштењу.

Хрватска, како се истиче, такав поступак и тако подигнуту оптужницу не може да призна будући да се не заснива на међународном кривичном праву, већ „искривљеној универзалној јурисдикцији коју је Србија унела у Закон на основу којег је покренула овај поступак“.

Због тога, додаје се, у складу с одредбама Европске конвенције о узајамној судској помоћи у кривичним стварима, Закона о међународној правној помоћи и чланком 9. Уговора Републике Хрватске и Савезне Републике Југославије о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, који је потписан у Београду 15. септембра 1997, Хрватска неће поступати по примљеној молби.

„Република Хрватска очекује од Републике Србије да поштује међународне стандарде и покаже истинску вољу за решавање отворених питања у оквиру међудржавних комисија. Без тога, истинске воље да се реше отворена питања, у првом реду питање наших несталих, није могуће успоставити дијалог“, наводи се у саопштењу.

Уз истицање да Србија мора да се суочи са својом прошлошћу и улогом коју је имала у агресији на Хрватску, у саопштењу се понавља да ће хрватска влада „искористити све механизме које има на располагању да заштити хрватске пилоте и дигнитет Домовинскога рата“. Министарство је закључило да „хрватски пилоти могу да буду мирни и сигурни“.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер