субота, 28. мај 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Министарство финансија Србије: Држава први пут емитовала обвезнице за обештећење у процесу реституције
Хроника

Министарство финансија Србије: Држава први пут емитовала обвезнице за обештећење у процесу реституције

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 17. јануар 2022.

Држава Србија је први пут емитовала обвезнице којима ће се грађанима намиривати дуг по основу обештећења за одузету имовину, објавило је Министарство финансија.

Укупан износ обештећења одузете имовине за емисије обвезница које се емитују у 2022. години, утврђен је на основу Решења о обештећењу, које је донела Агенција за реституцију, а постала су правноснажна у периоду од 1. јула 2020. до 30. јуна 2021. године, је 69,45 милиона евра и биће исплаћен емитовањем обвезница рочности пет, десет и дванаест година.

Обештећење по основу емитованих обвезница исплаћиваће се од 14. јануара 2023. године једном годишње, све до доспећа обвезнице зависно од њене рочности.

„Корисницима обештећења, по решењима Агенције за реституцију која су постала правноснажна до 30. јуна 2021. године, а који су доставили документацију о отвореним рачунима, обвезнице су уписане на власнички рачун код Централног регистра, депоа и клиринга хартија од вредности, тако да стање и распоред обвезница по серијама одговарајуће емисије, могу да добију преко члана (овлашћене банке или инвестиционог друштва), који је отворио наведени рачун код Централног регистра ХОВ“, наводи се у саопштењу.

Корисницима обештећења, који нису доставили документацију о отвореним рачунима, обвезнице су уписане на привремени рачун код Централног регистре, па је неопходно да у што краћем року отворе одговарајуће рачуне преко члана ЦРХоВ, преузму и попуне Образац са сајта Агенције за реституцију и доставе тражене податке, како би били исплаћени.

Министарство финансија Србије ће 31. марта 2022. године исплатити бившим власницима аконтацију у новцу, на основу решења о обештећењу која су постала правноснажна до 30. јуна 2021. године, у износу од 10 одсто од утврђеног износа обештећења по свим основама бившег власника..

Обвезнице гласе на име и преносиве су, а исплаћују се у еврима. Законом је предвиђено да су промет и поседовање ових обвезница ослобођени сваке врсте пореза.

Законом о враћању одузете имовине и обештећењу предвиђен је поступак враћања одузете имовине и обештећења за одузету имовину, која је на територији Србије применом прописа о аграрној реформи, национализацији, секвестрацији, као и других прописа, на основу аката о подржављењу, после 9. марта 1945. године одузета од грађана и одређених правних лица и пренесена у општенародну, државну, друштвену или задружну својину.

Закон се примењује и на враћање имовине чије је одузимање последица Холокауста на територији Србије.

Тим прописом је предвиђено да се имовина враћа у натуралном облику или се даје обештећење у виду државних обвезница и у новцу.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер