петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Министарства финансија САД: Дефицит америчког буџета на крају 2019. премашио износ од једног билиона долара, што је за 17,1 одсто више него 2018.
Хроника

Министарства финансија САД: Дефицит америчког буџета на крају 2019. премашио износ од једног билиона долара, што је за 17,1 одсто више него 2018.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 15. јануар 2020.

 ВАШИНГТОН - Дефицит америчког буџета је на крају 2019. календарске године премашио износ од једног билиона долара први пут од 2012. године, према подацима америчког Министарства финансија.

Јаз између владиних расхода и прихода се продубио на 1,02 билиона долара, што је за 17,1 одсто више него 2018. године, показују подаци министарства објављени у понедељак.

У прва три месеца фискалне 2020. године, која је у САД почела 1. октобра, дефицит буџета је порастао за скоро 12 процената у односу на исти период претходне фискалне године и износио је 356,6 милијарди долара.

Подаци Министарства финансија показују да су и федерална потрошња и приходи порасли у првом кварталу 2020. фискалне године, при чему је влада приходовала 806,5 милијарди долара, док је потрошила више од 1,16 билиона долара.

Ако се настави раст овим темпом, дефицит у фискалној 2020. години биће већи од 1.000 милијарди долара, наводи се у тексту.

"То је нешто више од 100 милијарди долара месечно. Раст у 2020. години биће још већи. Да смо заиста имали добру економију, дефицит би се смањивао а не повећавао“, написао је Питер Скиф из компаније "Еуро Пацифик Кепитал".

Неки економисти су изнели опаску да би кумулативни буџетски дефицит у календарској 2019. години био још гори него што је био 2011., када су се САД још увек бориле с последицама финансијске кризе, да није било наплате царина у износу од 21 милијарде долара, углавном од Кине, као резултат трговинског рата између две највеће светске економије.

Растући дефицит је, како се додаје, у супротности с обећањима председника Доналда Трампа да ће смањити или чак елиминисати будуће мањкове у државној каси. Када је почетком 2017. године ступио на функцију, Трамп је наследио дефицит од 585 милијарди долара, а та цифра од тада само расте, закључује РТ.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер