Početna strana > Hronika > Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO: Odlučni smo da pojačamo pomoć Ukrajini. Rusija snosi punu odgovornost za rat, eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN
Hronika

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO: Odlučni smo da pojačamo pomoć Ukrajini. Rusija snosi punu odgovornost za rat, eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN

PDF Štampa El. pošta
sreda, 30. novembar 2022.

 NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjave sa konferencije u Bukureštu.

"Okupljeni smo u Bukureštu, blizu obala Crnog mora, u vreme kada ruska invazija na Ukrajinu preti evroatlantskom miru, bezbednosti i prosperitetu. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj rat, eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN. Agresija Rusije, uključujući njene uporne i nesavesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu, lišava milione Ukrajinaca osnovnih ljudskih potreba", navodi se u zajedničkoj izjavi dostavljenoj medijima.

To je, naglašava se, uticalo na globalne zalihe hrane i ugrozilo najugroženije zemlje i narode sveta.

Ministri NATO-a ističu da neprihvatljive akcije Rusije, "uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucene i bezobzirna nuklearna retorika, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima"

Ministri NATO-a ističu da neprihvatljive akcije Rusije, "uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucene i bezobzirna nuklearna retorika, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

Isto tako osudili su one, uključujući Belorusiju, koji aktivno pomažu u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Ministri su izrazili solidarnost sa ukrajinskom vladom i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani svoje nacije i zemlje, te odali počast svim žrtvama.

"Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije, koje krše Povelju UN. Nastavićemo da jačamo političku i praktičnu podršku Ukrajini dok ona nastavlja da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i naše zajedničke vrednosti od ruske agresije, i tu podršku ćemo pružiti koliko god bude potrebno", dodaje se u izjavi.

U tom kontekstu NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim akterima, uključujući međunarodne organizacije, posebno EU, kao i zemlje koje zastupaju isto mišljenje.

Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije, koje krše Povelju UN. Nastavićemo da jačamo političku i praktičnu podršku Ukrajini dok ona nastavlja da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i naše zajedničke vrednosti od ruske agresije, i tu podršku ćemo pružiti koliko god bude potrebno

"Nadovezujući se na dosadašnju podršku, pomoći ćemo Ukrajini da ojača svoju otpornost, zaštiti svoj narod i suprotstavi se ruskim kampanjama dezinformacija i lažima. Saveznici će pomoći Ukrajini dok popravlja svoju energetsku infrastrukturu i štiti svoj narod od raketnih napada. Takođe ostajemo odlučni u podršci dugoročnim naporima Ukrajine na njenom putu posleratne obnove i reformi, tako da Ukrajina može da obezbedi svoju slobodnu i demokratsku budućnost, modernizuje svoj odbrambeni sektor, ojača dugoročnu interoperabilnost i odvrati buduću agresiju", poručuju ministri.

Istakli su da će nastaviti i da jačaju partnerstvo sa Ukrajinom dok ona unapređuje svoje evroatlantske aspiracije.

Ministri su ukazali da Finska i Švedska učestvuju na konferenciji kao države koje su pozvane da se pridruže alijansi.

"Njihovo pristupanje će ih učiniti sigurnijim, NATO jačim, a evroatlantski prostor bezbednijim. Njihova bezbednost je od direktnog značaja za alijansu, uključujući i tokom procesa pristupanja", naglasili su oni.

Ministri su podvukli da je NATO odbrambeni savez i da će nastaviti da štiti svoje stanovništvo i brani svaki pedalj savezničke teritorije u svakom trenutku.

Naglasili su da ostaju posvećeni odvraćanju i odbrani od neprijateljskih napada na kritičnu infrastrukturu saveznika.

"Svaki napad na saveznike naići će na ujedinjen i odlučan odgovor", poručli su ministri sa sastanka u Bukureštu.

(Tanjug)