Početna strana > Hronika > Ministar finansija SAD: Svetska banka treba da pruži više podrške najsiromašnijim državama
Hronika

Ministar finansija SAD: Svetska banka treba da pruži više podrške najsiromašnijim državama

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. april 2019.

 Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da bi Svetska banka trebalo da ostvari veći napredak u preusmeravanju kredita od brzorastućih ekonomija, poput kineske, i pruže više podrške najsiromašnijim zemljama.

Američka vlada kao pozitivno ocenjuje to što je Svetska banka izrazila želju da poveća podršku zemljama "pogođenim krhkošću, sukobima i nasiljem", naveo je Mnučin na zatvaranju prolećnog sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Mnučin je rekao da Svetska banka treba da osigura da podrška bude usmerena na jačanje "privatnih investicija koje povećavaju rast i smanjuju siromaštvo" kao i da SAD žele da vide "dodatni napredak" u preusmeravanju više kredita Svetske banke ka siromašnijim zemljama.

Svetska banka je među većim izvorima pomoći za razvojne projekte kao što je na primer izgradnja brana. Mnučin je rekao da investicije u proizvodnju struje predstavljaju ključnu potrebu za razvoj u siromašnijim zemljama.

SAD su uspele da postave Dejvida Malpasa, dugogodišnjeg kritičara Svetske banke, za njenog novog predsednika.

Predsednik SAD Donald Tramp je u jednom intervjuu rekao da je za taj posao razmatrao i svoju ćerku Ivanku.

"SAD i Kina se bave poslednjim spornim pitanjima"

SAD i Kina se bave poslednjim spornim pitanjima u trgovinskim pregovorima, rekao je danas američki ministar finansija Stiven Mnučin.

"Nadamo se da se približavamo poslednjoj rundi razgovora da bismo pronašli rešenje problema", naveo je Mnučin.

Prema njegovim rečima, važnije je dobro pregovarati nego "postavljati arbitrarne datume".

SAD i Kina od januara pregovaraju o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu kojim bi se okončao trgovinski rat koji je predsednik SAD Donald Tramp pokrenuo da bi naterao Peking da odustane od ekonomske politike koju SAD smatraju nelojalnom.

Mnučin je rekao da su dve strane ove nedelje razgovarale telefonom kao da će to činiti i naredne nedelje.

Trampova vlada želi da smanji ogroman trgovinski deficit s Kinom i natera Kinu da prestane s prisiljavanjem kompanija da predaju tehnologiju, ograniči subvencije državnim firmama i prestane sa krađom intelektualne svojine.

Američki ministar finansija rekao je da su razgovori u Vašingtonu o oporezivanju informatičkih giganata bili "produktivni", i pozdravio obećanje Francuske da će ukinuti te poreze ako dođe do dogovora u Organizaciji za ekonomsku saadnju i razvoj.

"Vodili smo brojne produktivne razgovore. To je za nas očigledan prioritet", rekao je Mnučin na zatvaranju prolećnog sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner