Početna strana > Hronika > Mineapolis: Policija upotrebila suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca koji je preminuo za vreme policijskog privođenja
Hronika

Mineapolis: Policija upotrebila suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca koji je preminuo za vreme policijskog privođenja

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. maj 2020.

 MINEAPOLIS - Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca DŽordža Flojda, koji je preminuo u ponedeljak za vreme policijskog privođenja u tom gradu.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: "Ne mogu da dišem" i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš", prenosi Glas Amerike.

Tokom protestne šetnje do policijske stanice njih nekoliko oštetilo je prozore na toj zgradi, ispisivalo grafite i oštetilo jedno patrolno vozilo, zbog čega je policija, u opremi za razbijanje demonstracija, upotrebila suzavac, objavio je javni radio Minesote.

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje DŽordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac Angloamerikanac kako kleči osumnjičenom Afroamerikancu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak, rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče", zabeleženo je na snimku, navodi AP.

Preminuli muškarac identifikovan je kao DŽordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Smrt čoveka, koji je preminuo posle policijske interevencije, pod istragom je Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti DŽordža Flojda.

Gradonačelnik Minepolisa uputio je poruke izvinjenja afroameričkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

(Tanjug)