Početna strana > Hronika > Milovan Drecun: Ne mogu se isključiti incidenti na KIM, postoji opasnost od izvođenja terorističkih akcija; Ristić: Vlast pokušava da prikrije istinu o izdajničkom delovanju na KiM
Hronika

Milovan Drecun: Ne mogu se isključiti incidenti na KIM, postoji opasnost od izvođenja terorističkih akcija; Ristić: Vlast pokušava da prikrije istinu o izdajničkom delovanju na KiM

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

Beograd - Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun kaže da se u narednom periodu ne mogu isključiti incidenti zbog situacije na KIM.

On je to rekao posebno imajući u vidu hapšenje Ramuša Haradinaja, kao i da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KIM visoka.

“Ima nagoveštaja ekstremnih Albanaca i posebno bivših pripadnika terorističke OVK i OVPBM da mogu da preduzmu eventualno neke nasilne akcije”, rekao je Drecun posle sednice odbora za KIM koja je bila zatvorena za javnost i trajala je skoro tri sata. 

Drecun kaže da se pripadnici tih grupa stalno pozivaju preko društvenih mreža, oglašavaju se preko medija i spremni su za izazivanje nasilja. 

“Tako da se ne mogu isključiti incidenti u narednom periodu posebno imajući u vidu situaciju oko hapšenja Ramuša Haradinaja”, rekao je Drecun. 

Na pitanje da li se to odnosi samo na teritoriju KIM, Drecun ja kazao da su pripadnici bivših struktura OVK i OVPBM prisutne na KIM, ali da su elementi tih struktura prisutni i u mnogim drugim zemljama. 

Takođe, rekao je i da očekuje da će pritisak na Srbe na KIM rasti u narednom periodu. 

“Detaljno smo analizirali postojeću situaicju i utvrdili smo da je politička situacija relativno stabilna uprkos pojedinim političkim tenzijama koje su prisutne, ali da je bezbednosna situacija osetljiva i da pokazuje tendecniju pogoršanja, s tim u vezi prisustvo radikalnih islamista na Kosmetu je značano i naše naldežne službe procenjuje da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KIM visoka”, istakao je Drecun. 

Odbor je tražio od nadležnih državnih organa i od službi bezbednosti da detaljno prate i informišu nas o razviju političke i bezbednosne situacije na KIM, istakao je on. 

Inače, sednici Odbora su prisustvovali pripadnici MUP-a, BIA, VOA, VBA, Kancelarije za KIM koji su informisali članove odbora o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KIM.

Slaviša Ristić: Zakazivanjem sednice bez prisutva javnosti vlast pokušala da prikrije istinu o izdajničkom delovanju Vlade Srbije na KiM

Zakazivanje i održavanje sednice skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju 11. januara 2017. godine bez prisustva javnosti predstavlja grubu zloupotrebu predsednika odbora Milovana Drecuna sa namerom da se od javnosti prikrije istina o izdajničkom delovanju predstavnika Vlade Srbije na pitanjima Kosova i Metohije.

Objektivnih razloga za zatvaranje sednice nije bilo. Predsednik odbora je kao razlog za zatvaranje sednice iskoristio informacije o stanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji koje su sačinjene od strane Vojno-bezbednosne agencije, Vojske Srbije i Bezbednosno-informativne agencije, MUP Srbije, a koje su označene oznakom „strogo poverljivo“. Razume se da o sadržini tih informacija, sa kojima sam upoznat u skladu sa Odlukom o postupanju sa tajnim podacima, ne mogu da govorim jer me na to obavezuje Zakon. Ali sa druge strane savest i borba za istinu me obavezuju da iznosem svoje mišljenje da se radi o informacijama koje su naručene od predsednika odbora Milovana Drecuna kako bi se rasprava o Kosovu i Metohiji sakrila od javnosti.

Naime, navodi o kojima se u informacijama VBA i BIA govori ne mogu biti državna tajna, jer se radi o činjenicima, bezbednosnim incidentima ili političkim odlukama koje su se dogodile u proteklom periodu na prostoru Kosova i Metohij o čemu su javno govorili predstavnici Vlade Srbije, državni organi i mediji u Srbiji. Ako su tvrdnje koje su iznete u pomenutim informacijama državna tajna, onda bi Marku Đuriću, Milovanu Drecunu i medijima u Srbiji odavno trebalo da se sudi za krivično delo odavanja državne tajne.

Istina je, nažalost, da je ovo jedna prljava igra vlasti i da se radi o bezobzirnoj zloupotrebni najvažnijih bezbednosnih službi u zemlji kako bi se oznakom državna tajna zaštitila izdaja koju ova vlast konstantno sprovodi na Kosovu i Metohiji, izjavio je nezavisni narodni poslanik i član Odbora za KiM, Slaviša Ristić.

(Tanjug, NSPM)