уторак, 16. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Милован Дрецун: Могерини поручила да ће, ако се постигне споразум за КиМ, бити неопходно мењати Резолуцију 1244
Хроника

Милован Дрецун: Могерини поручила да ће, ако се постигне споразум за КиМ, бити неопходно мењати Резолуцију 1244

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 13. март 2019.

 Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је гостујући у Новом дану да изјава високе представнице Европске уније Федерике Могерини пред Саветом безбедности Уједињених нација представља поруку да без Русије и Кине не може бити постигнуто решење проблема Косова.

"Она говори о томе да ће се постићи неки свеобухватни споразум који треба да буде верфикован у Савету безбедности који би био и гарант за реализацију. Шта нам тиме поручује? Она каже да ће се на тај начин разговарати о статусу Косова и да ће, ако се постигне решење, бити неопходно мењати Резолуцију 1244 што не може да се уради без сагласности пет чланица, међу којима су Русија и Кина", наводи Дрецун.

Подсећа да се у делу Резолуције 1244 говори о широкој аутономији Косова унутар тадашње Савезне Републике Југославије "до постизање решења" што значи да сама резолуција није финално решење.

Дрецун оцењује да је Приштина низом једностраних потеза довела до тога да је готово немогућ наставак разговора.

Он је подсетио на резолуцију Народне скупштине на основу које је дефинисан оквир за почетак бриселских разговора.

"Прва ствар која пише је да Република Србија, у складу са међународним правом, Уставом и вољом грађана не признаје и никада неће признати једнострано проглашену независност Косова", прочитао је Дрецун текст резолуције.

Додаје да се у тексту наводи и да ће представници Србије тежити проналажењу "споразумног и свеобухватног решења за Косово и Метохију" односно да се изражава спремност за разговор о коначном статусу Косова.

"Дакле, за решењем треба да се трага. Ако узмете ставове да ми нећемо признати овакву самопроглашену државу ни под којим условима, Албанци кажу да од нас само очекују да их признамо, онда немате могућност за постизање решења", каже Дрецун.

Не смемо да упаднемо у замку да због понашања Приштине кажемо да нећемо ни ми да разговарамо.

Према његовим речима, за наставак разговора неопходно је "склонити формални услов - таксе", као и ставити "ад ацта" приштинску платформу.

Кад је реч о платформи, Дрецун сматра да је то покушај да се Србија увуче у "добро смишљену замку".

"Знали су каква ће бити реакција Србије на једнострано уведене таксе и онда иде политичко натезање и убеђивање, сви их нешто убеђују, Вашингтон мора да их моли да укину таксе... Они нешто одуговлаче, наговештавају, а у међувремену доносе платформу која је искључива и преко ње поништавају Бриселски споразум тако што у једном делу дефинишу да нема трећег нивоа власти - ЗСО", сматра Дрецун.

Дрецун истиче да Београд не повлачи контрамере и једностране потезе, већ да "стрпљиво реагује" и чува јединство српског народа и њихових представника на Косову, али и "води снажну дипломатску активност на међународном плану".

"Платформа постоји, али је игноришемо. Неприхватљива је", закључује Дрецун и додаје да се поставља питање да ли Приштина сама осмишљава потезе или има подршку моћних западних земаља које јавно једно говоре, а Приштини нешто друго.

Видети још:

Федерика Могерини: Финални споразум Београда и Приштине треба да добије подршку Савета безбедности

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер