Početna strana > Hronika > Milorad Vučelić: Partizan u četvrtak plaća dugove – hvala Vladi i Vučiću
Hronika

Milorad Vučelić: Partizan u četvrtak plaća dugove – hvala Vladi i Vučiću

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

Alarm u Humskoj, iako je „stanje redovno“, kako poručuju čelnici Partizana! Uzbunu je digla UEFA, očekivano, donevši juče odluku da izbaci crno-bele iz evrotakmičenja. Iako čelnici kluba uveravaju da se samo radi o dugu od 360.000, koji treba izmiriti do 1. februara, za „Blic“ su iz UEFA poručili da je reč o  2.468.000 evra i da je Partizan već izbačen iz Evrope naredne sezone, ukoliko izbori plasman.

- Partizan je kažnjen jednom sezonom neigranja u evropskim takmičenjima ukoliko se u naredne tri kvalifikuju. Bez obzira da li uplate novac do 31. januara -  kaže Lars Kristofer Olenson, portparol UEFA.

Otkud cifra od 2.468.000 evra? To je, zapravo, dug Partizana iz 30. septembra 2016, od čega dugovanja prema klubovima iznose 454.000 evra, zaposlenima 88.000 evra, dok zaostali porezi i doprinosi iznose 1.926.000 evra.

Međutim, ljudi iz Partizana predočili su nadležnim organima da su platili dugovanja igračima, radnoj zajednici i drugim klubovima, ali s obzirom na to da nisu dostavili nijedan dokaz, UEFA im to nije priznala. Reprogamirali su poreski dug, ali između te i revizije od septembra su podneli novi zahtev za reprogram da bi dobili određene poreske olakšice. Kako je time stari dogovor - koji je predstavljen UEFA letos - poništen, Evropska kuća fudbala im nije uvažila tvrdnju da nemaju dug prema državi. Bez obzira na to što su ih iz Partizana uveravali da će novi reprogram sigurno biti popisan.

Ipak, iz uprave Partizana za „Blic“ uveravaju da će srpski vicešampion sigurno igrati u Evropi, ukoliko izbori plasman, što potvrđuje izjava Milorada Vučelića, predsednika kluba.

- Uveren sam da će Partizan igrati evropska takmičenja. Kada izmirimo dugovanja uložićemo žalbu na odluku UEFA. Postoji način da se nađe rešenje za crno-bele. Ne želim da ratujem sa Evropskom kućom fudbala i da pričam o političkim stvarima. Ponavljam, igraćemo Evropu jer sam ubeđen da ćemo naći razumevanje organa koji su nadležni za to - rekao je Vučelić.

Trogodišnja zabrana igranja u Evropi deluje oštra, međutim UEFA navodi da je takva kazna potrebna pošto je Partizan prekršio pravila o neplaćenim dugovima tri puta u poslednjih pet godina! Posebno se navodi da je 2013. Partizan već bio uslovmno kažnjen, tako da je sankcija „prikladna i u stanju da izazove efekat odvraćanja“.

Navodno, u sredu je “Telekom” uplatio FK Partizan 350.000 evra kako bi isplatio dug, ali, kako stoje stvari, kasno, jer je UEFA već donela konačnu odluku.

Partizan ide do suda u lozani

Crno - belima je posle odluka UEFA ostalo samo da se žale Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS). Međutim, kako je do sada CAS uglavnom potvrđivao odluke UEFA, pa čak i dodatno kažnjavao, najčešće finansijski, kako stoje stvari, klubu iz Humske se ne piše dobro.

(Blic)