Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Vlada RS odbacuje odluke o produženju mandata stranim sudijama
Hronika

Milorad Dodik: Vlada RS odbacuje odluke o produženju mandata stranim sudijama

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. decembar 2009.

BANjALUKA – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je večeras da je vlada RS odbacila današnje odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojim se produžava za tri godine mandat stranim sudijama i tužiocima u odeljenju za ratne zločine u Sudu BiH, ali i oko promene statuta grada Mostara.

Dodik je rekao da je vlada na vanrednoj sednici odbacila Inckove odluke i neće ih sprovesti, jer smatra da ne postoji ustavni osnov da visoki predstavnik nameće ove odluke.

„Mi ne prihvatamo ovakve odluke. Vlada je privržena i ostaje posvećena procesuiranju ratnih zločina u BiH i sa tog stanovišta podržava sva ta procesuiranja pred domaćim institucijama u RS i Federaciji BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da vlada smatra da treba sprečiti upliv stranaca u pravosudnim institucijama BiH i poziva političke predstavnike Bošnjaka i Hrvata da zajedno sa Srbima i ostalim eliminišu dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih zvaničnika međunarodnih organizacija u BiH.

„Mi nismo protiv ustavnog poretka BiH i ova odluka nije usmerena ka tome, nego je ova odluka usmerena da odbrani dignitet i suverenitet institucija i ustava pre svega BiH i RS”, rekao je Dodik. On je naveo da je veoma sumnjiv pravni osnov za postojanje suda i tužilaštva BiH, koji su nematnuti bespravnim odlukama visokog predstavnika i kao takvi ne mogu da imaju podršku ni u kom segmentu, pa ni u nametnutim odlukama.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner