Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Više ne živimo u svetu moćne Amerike, i dalje je važno šta kažu - ali ne toliko kao ranije
Hronika

Milorad Dodik: Više ne živimo u svetu moćne Amerike, i dalje je važno šta kažu - ali ne toliko kao ranije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. april 2019.

 BEOGRAD - Za pokušaj Albanaca da u američkom Kongresu proguraju rezoluciju o Kosovu i Metohiji, predsedavajući Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, kaže da je to nešto slično onome što je Britanija uradila u UN, predlažući deklaraciju o Srebrenici, kojom bi srpski narod bio označen kao genocidni.

U intervjuu za Sputnjik, Dodik ističe da ima poverenje u politiku američkog predsednika Donalda Trampa i misli da on razume situaciju ovde, bez obzira na to što za tri godine svog mandata, kako kaže, nije uspeo da pobedi ono što se zove duboka država.

"Ali njegove poruke iz kampanje i s početka vlasti govore o tome da promoviše politiku jačanja Amerike, koja podrazumeva nemešanje u unutrašnje stvari drugih država. Bivša američka politika ne samo da se mešala, nego je upravljala makroprocesima u BiH. U tom pogledu poznato je da je ta bivša američka politika podržavala albansku politiku na Balkanu i da je ta bivša američka politika promovisala priču o Kosovu kao presedanu, a da RS, koja je u gotovo identičnom okruženju, uslovima i procesima, kaže - ima da ćutite i budete tamo", naveo je Dodik.

Mnogo je država, ističe, koje otkazuju priznanje Kosova, jer je ono bilo špekulativno - mnogima je bilo lakše da priznaju Kosovo nego da imaju problem sa Amerikancima.

Precizira da ono što su Albanci naučili jeste da ako imate novac u Americi, možete da obezbedite podršku za svoje političke ideje.

"Ali ima i jedan druga dimenzija - pre smo se svi tresli od američkih deklaracija i izjava. Danas to više nije toliko važno. Uvek je važno šta kaže Amerika, ali ne toliko koliko je bilo važno pre. Danas svet nije isti, danas to nije svet moćne Amerike, danas je svet strukturiran na različite načine. Kada uzmete situaciju pre deset godina, gde su Amerikanci bili centar vojne, političke i finansijske moći... Danas to više nije tako. Jeste, Amerika ostaje najmoćnija vojna sila, ali više nije najmoćnija politička i finansijska sila", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Ta priča, Albanci i Amerikanci recidiv je prošlosti, ističe Dodik i dodaje da su Amerikanci mogli da nametnu priču o Kosovu kao članici UN, oni bi to uradili.

"Međutim, nisu uspeli da to urade. To govori o tome kolika je njihova politička moć", naveo je Dodik.

(Tanjug)