Хроника

Милорад Додик: Велика слободарска традиција српског народа

Штампа
среда, 27. јул 2011.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је данас да српски народ има велику слободарску традицију, који је највећим делом у бившој Југославији носио антифашистичку борбу, због чега не може бити злочиначки и геноцидан.

Обраћајући се присутнима на обележавању 70 година од устанка у Другом светском рату, у Милића Гају код Козарске Дубице, Додик је рекао да је српски народ слободарски, јер је слободу желео да подели и живи са другим народима у Југославији, али, како је навео, други то нису хтели.

„Постоји само једна разлика између борбе од 1941. до 1945. и 1991. године, а то је да су Срби веровали да изборена слобода 1945. припада свима, а 1991. су схватили да ту слободу желе да угрозе они са којима су је 1945. делили”, истакао је Додик, пренели су електронски међи.

Додик је рекао да неки у Сарајеву данас желе да присвоје цивилизиване вредности антифашизма и говоре да то припада само њима, али то није тачно.

„Заслуге припадају овде, јер је овде подигнут устанак, а не у Сарајеву, Бугојну или Зеници и овде у Поткозарју (у РС) народ се окупио и подигао устанак”, нагласио је Додик.

Он је рекао да РС има право на „што ширу националну интеграцију, па и државну с Републиком Србијом, јер је, како је нагласио, Србија наша матица и тога не треба да се стидимо.

Додик је и овом приликом поновио да „бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић не може бити перјаница антифашистичке борбе када је његов отац Алија Изетбеговић био у Ханџар дивизији”.

И у другим општинама РС и Федерације БиХ данас је обележено 70 година од устанка у БиХ.

У Дрвару, где је обележено 70 година устанка против фашизма, боравио и председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић, као и градоначелник Београда Драган Ђилас.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]