Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Velika slobodarska tradicija srpskog naroda
Hronika

Milorad Dodik: Velika slobodarska tradicija srpskog naroda

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. jul 2011.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da srpski narod ima veliku slobodarsku tradiciju, koji je najvećim delom u bivšoj Jugoslaviji nosio antifašističku borbu, zbog čega ne može biti zločinački i genocidan.

Obraćajući se prisutnima na obeležavanju 70 godina od ustanka u Drugom svetskom ratu, u Milića Gaju kod Kozarske Dubice, Dodik je rekao da je srpski narod slobodarski, jer je slobodu želeo da podeli i živi sa drugim narodima u Jugoslaviji, ali, kako je naveo, drugi to nisu hteli.

„Postoji samo jedna razlika između borbe od 1941. do 1945. i 1991. godine, a to je da su Srbi verovali da izborena sloboda 1945. pripada svima, a 1991. su shvatili da tu slobodu žele da ugroze oni sa kojima su je 1945. delili”, istakao je Dodik, preneli su elektronski međi.

Dodik je rekao da neki u Sarajevu danas žele da prisvoje civilizivane vrednosti antifašizma i govore da to pripada samo njima, ali to nije tačno.

„Zasluge pripadaju ovde, jer je ovde podignut ustanak, a ne u Sarajevu, Bugojnu ili Zenici i ovde u Potkozarju (u RS) narod se okupio i podigao ustanak”, naglasio je Dodik.

On je rekao da RS ima pravo na „što širu nacionalnu integraciju, pa i državnu s Republikom Srbijom, jer je, kako je naglasio, Srbija naša matica i toga ne treba da se stidimo.

Dodik je i ovom prilikom ponovio da „bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne može biti perjanica antifašističke borbe kada je njegov otac Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji”.

I u drugim opštinama RS i Federacije BiH danas je obeleženo 70 godina od ustanka u BiH.

U Drvaru, gde je obeleženo 70 godina ustanka protiv fašizma, boravio i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

(Tanjug)