Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Srbe je NATO bombardovao i direktno učestvovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH, nisam spreman da dam saglasnost za pristupanje takvom savezu
Hronika

Milorad Dodik: Srbe je NATO bombardovao i direktno učestvovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH, nisam spreman da dam saglasnost za pristupanje takvom savezu

PDF Štampa El. pošta
subota, 17. avgust 2019.

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je priča o NATO izmišljena i podmetnuta pod priču o formiranju vlasti na nivou BiH da bi se legitimnim predstavnicima Srba, koji su dobili apsolutnu većinu na izborima, onemogućilo da budu u zajedničkim institucijama. Dodik je istakao da je zato izmišljena priča o Godišnjem nacionalnom planu za pristupanje NATO.

– To je politička igra čiji je cilj da bude smanjena politička snaga Srpske, koja jedina funkcioniše u skladu sa izbornim rezultatima i ima formiranu vlast, svoje predstavnike i političku reprezentaciju na nivou BiH. Hrvati, takođe, imaju reprezentaciju – rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci su se dugo vremena unutar svog korpusa borili ko će imati prevlast u pogledu predstavljanja, a sada plaćaju cenu raznim zahtevima između njih.

– Kada se dodaju još poneki iz međunarodne zajednice, onda je razumljivo zašto je situacija konfuzna – dodao je Dodik.

Dodik, koji je i predsednik SNSD, rekao je da sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA ima rok trajanja 30 dana i da će 5. septembra reći da li je važeći.

– Ali mnoge izjave i tumačenja su njegov vek trajanja već definisali. Bakir Iztetbegović je rekao da je o redukovanom ANP počeo da razmišlja tek nakon potpisivanja sporazuma što govori o njihovom odnosu prema dogovorima u BiH. Sporazum jasno precizira šta treba da bude urađeno i nemam nameru da ga više tumačim – naglasio je Dodik.

On je naglasio da je ključno pitanje legitimno političko predstavljanje srpskog naroda koje se obezbeđuje na izborima.

– Mehanizam koji su izgradili stranci omogućava da neko blokira nekoga drugog. Ranije je bila situacija kao u Predsedništvu BiH, izabere se struktura iz Srpske i onda se član Predsedništva pojavi na sastanku i ono se konstituiše. Tako je bilo i sa Savetom ministara dok iz međunarodne zajednice to nisu postavili na princip koji omogućava da bošnjačka strana bira koga hoće ili neće od Srba i onda taj proces blokira – kaže Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da Dodik često menja mišljenje i da je moguće da će tako biti i u vezi sa ANP, Dodik je istakao da je poznat po tome što ne menja mišljenje.

– Ono što smatram da je interes Srpske odlučno branim u svakoj prilici i na svakom mestu i nisam spreman da odustanem. Narodna skupština Republike Srpske je utvrdila politiku vojne neutralnosti i to je za mene obaveza, a ionako smatram da je to ispravno. Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali sporazum, da akcioni plan nećemo prihvatiti i da na to računaju – naglasio je Dodik.

On je dodao da nije bilo promene ključnih stavova i pozvao Izetbegovića da pokaže gde je stav promenjen.

– Vodimo razgovore i nekada pokušavamo napraviti kompromis, ali on nikada nije bio na štetu Srpske. Tokom pregovora o reformi policije bili su gori politički uslovi nego sada i snažnije prisustvo međunarodne zajednice pa nismo na to pristali. Nećemo prihvatiti ni članstvo, ni put ka članstvu u NATO – kategoričan je Dodik.On je ocenio da trenutna situacija pokazuje nesposobnost BiH da funkcioniše.

– Sa dodacima koje su prenošenjem nadležnosti napravili stranci mnogo stvari je zakomplikovano. Ovde se koristi puka sila i pretnja silom. Ovde nije u pitanju interes Rusije, nego srpskog naroda. Ovaj narod je NATO bombardovao i direktno učestvovao u kreiranju rezultata građanskog rata u BiH. Nisam spreman da dam saglasnost za pristupanje takvom savezu – istakao je Dodik.

On je pojasnio da ima u vidu da na to nije spremna ni Srbija.

– Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to. Dakle, što veća integracija sa Srbijom u svim pitanjima i praćenje u važnim međunarodnim politikama kao što je politika prema NATO. Srbija je odlučila da je to vojna nautralnost i mi smo to pratili. Imamo odgovornost prema onome što je utvrdila Narodna skupština i obratiću joj se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim – kaže Dodik.

On je istakao da su Bošnjaci sigurni u podršku međunarodne zajednice, te naveo da se onog trenutka kada su Amerikanci rekli da im nije jasan sporazum o principima za formiranje vlasti znalo da će to propasti.

– To je Bošnjake osokolilo da opet podmeću. Izetbegović je nametao priču da će to stranci izmodelirati, ali moj stav je da smo se dogovorili i da nema nikakvog dodatnog dogovora. Amerikanci su tražili da vide šta je na dnevnom redu Predsedništva BiH, ali sam im rekao da oni nemaju šta da se mešaju u sednice organa. To je direktno mešanje u unutrašnje stvari neke zemlje – upozorio je Dodik.

(Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner