Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: RS podržava optužnicu Srbije protiv hrvatskih pilota za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995.
Hronika

Milorad Dodik: RS podržava optužnicu Srbije protiv hrvatskih pilota za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti 1995.

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. maj 2022.

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik objavio je da Republika Srpske podržava podizanje optužnice protiv hrvatskih oficira za ratni zločin na Petrovačkoj cesti 7. i 8. avgusta 1995. godine nad srpskim civilima - decom, ženama i starcima.

„I mi u Republici Srpskoj podržavamo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinilaca ovog zločina. Radi bolje i mirnije budućnosti zemalja regiona, svi treba da odgovaraju za ono što su radili tokom proteklog rata, kao što treba i da negujemo kulturu sećanja“, napisao je Dodik na Tviteru.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji „Oluja“ 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili gađanje raketama iz aviona kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Identifikovano je 13 ubijenih, od kojih šestoro dece, kao i 24 ranjena.

Nijedna žrtva ne sme biti zaboravljena, napisao je Dodik i ukazao da je to "naša moralna, ljudska i sveta dužnost i obaveza. Da se više nikada i nikome ne ponovi ubijanje".

Dodik je danas bio na 16. "Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru - Krušedolska zvona".

(Beta-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner