Хроника

Милорад Додик: Новак Ђоковић је понос нације. Аустралија срамно поступила јер је Србин

Штампа
недеља, 16. јануар 2022.

 Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је Новак Ђоковић понос нације и да је народ Републике Српске увек био и остаће уз њега.

Додик је, у писму упућеном Ђоковићу након што је Федерални суд Аустралије одбацио жалбу најбољег светског тенисера на укидање визе, навео да је Ђоковић од почетка спортске каријере за многе људе на планети, у Републици Српској посебно, био и остао много више од спортисте.

„За нас у Републици Српској свако полемисање о томе ко заслужује титулу најбољег свих времена је сувишно, јер си за нас, Ноле, то несумњиво, ти“, поручио је Додик.

Нагласио је да је начин на који је Ђоковић пронео светом позитиван глас и слику о нама и постао узор милионима младих широм света, за сваку похвалу и дивљење.

"Ми у Републици Српској, навикли на ускраћивања права сваке врсте, навикли на разне насртаје на идентитет, на све могуће нападе и етикетирања најпогрднијим именима, у твојој појави и начину на који су поручио свету ко си и одакле си, ођедном смо постали важни, опет бескрајно поносни и убеђени да је само Србин могао отићи тако далеко и високо, уз помоћ властитог труда, одлучности, вере и сна. И тако ће, Ноле, остати заувек!", истакао је Додик.

Оценио је да су дешавања у последњих десетак дана, од тренутка Ђоковићевог уласка у Аустралију ради учешћа на Аустралијан опену, срамота за институције и појединце државе Аустралије и све који подржавају њихово сраман став и понашање.

Додик је оценио да је Ђоковић по ко зна који пут показао од чега је саздан и да је међу најбољим синовима које је овај народ изнедрио кроз векове.

"За нас у Републици Српској нема дилеме да је на сцени политичка одлука и да се добрим делом пуно тога у Аустралији срамно издешавало јер си Србин. Тим више је твоја жртва, спортска и лична, и твоја постојаност и верност себи, одржана у трајању целог срамног и монтираног процеса, за нас још сјајнија и значајнија", нагласио је Додик.

Оценио је да је тиме што му је неправедно одузето право да се такмичи на аустралијском турниру и освоји га по десети, рекордни пут, изгубио не само Новак као спортиста, већ и наш народ, али и сам турнир и сви Аустралијанци, а сигурно и сви правдољубиви људи света, без обзира на то да ли познају и прате тенис и успехеЂоковића.

Додик сматра да смо сви у овоме добили потврду свести о величини Ђоковићевог талента и његове личности.

Брнабић: Бруталне лажи о вакцинацији у Србији, једва чекам да видим Новака

Одлука о протеривању Новака Ђоковића је скандалозна и показала је како у неким другим земљама функционише, односно не функционише владавина права, изјавила је данас председница Владе Ана Брнабић.

„Невероватно ми је да имамо две потпуно опречне одлуке суда у року од само неколико дана и 11 дана физичког и психичког малтретирања. Као председница Владе Србије нисам срећна, али не треба бити ни превише емотиван. Једва чекам да видим Новака Ђоковића у својој земљи, у Србији и да некако заједно прођемо све ово и да му пружимо подршку у овим тешким тренуцима“, рекла је Брнабић новинарима после гласања на референдуму за измену Устава Србије.

Истакла је да су се у Аустралији од представника тамошњих власти чуле невероватно бруталне лажи о вакцинацији у Србији.

"Отворене лажи у Аустралији од стране представника државе, који каже да је вакцинација у Србији испод 50 посто. Ми имамо у овом тренутку 58 одсто потпуно вакцинисаних, а 37 одсто вакцинисаних трећом бустер дозом, што је много боље него у многим земљама ЕУ, укључујући Хрватску, Естонију, Румунију, Бугарску и још неке земље", навела је премијерка.

Нагласила је да се нада да захваљујући гласању на референдуму о промени Устава таква протеривања људи никад неће бити могућа у Србији.

"Да то у Србији, кад некоме дате визу, значи да та особа може да уђе у вашу земљу, а не да пропутује пола света да би је онда само избацили", истакла је Брнабић.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]