Početna strana > Hronika > Milorad Dodik Ne želimo da gubimo milione na finansiranje nemogućeg sistema u Federaciji
Hronika

Milorad Dodik Ne želimo da gubimo milione na finansiranje nemogućeg sistema u Federaciji

PDF Štampa El. pošta
sreda, 16. mart 2011.

BANjALUKA, 16. MARTA - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da BiH egzistira isključivo pod pritiskom međunarodnog faktora, te da treba da nađe svoj unutrašnji konsenzus da bi opstala.

Komentarišući prijedlog evropskog izvjestioca o BiH iz Slovenije Milana Kučana da građani u BiH treba da se izjasne da li su za dejtonsku BiH ili za dezintegraciju, Dodik je rekao da mu je drago ako ljudi, koji spolja posmatraju situaciju, mogu da to vide.

"Ne znam detalje izvještaja, ali ako je to tako, slažem se da ovaj drugi prijedlog bude opšteprihvaćen i realizovan", kaže Dodik.

On je konstatovao da je samo RS ostala na dejtonskoj odbrani BiH, a da svi drugi, pa i stranci, promovišu neki drugi princip.

odik je novinarima u Aleksandrovcu kod Laktaša rekao da mora da postoji unutrašnja volja da bi BiH preživjela.

"Ako nema te unutrašnje volje, a vidimo da nema, onda se ona može održavati kao bolesnih u stalnoj privremenosti i čekanju šta će biti. Vidimo da se i u krizu konsituisanja vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ međunarodna zajednica prikriveno umiješala, što govori o tome da stvari u FBiH, koja je slovila kao model za neku priču o BiH, ne funkcionišu", istakao je Dodik.

On je ocijenio da jedino što funkcioniše u BiH jeste RS kao samoodrživa, ekonomska i politička socijalna zajednica, sa svim problemima koje niko ne spori, ali koji sigurno nisu dramatično teški.

Dodik je istakao da RS ima dramatične ekonomske štete od BiH u iznosu većem od jedne milijarde KM.

Ne želimo da gubimo 60 miliona KM i da finansiramo nemoguće funkcionisanje sistema u FBiH. Ili će nam se taj novac brzo vratiti, ili ćemo preduzeti potrebne mjere", poručio je Dodik, govoreći od dugu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH,          vlasti FBiH duguju RS 53 miliona maraka za PDV koji je naplaćen u posljednje tri godine.

Prema Pravilniku o raspodjeli indirektinih preza, RS pripada nešto više od 32 odsto prikupljenog PDV-a.

(SRNA)