Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Mi nismo "bosanski Srbi", nemojte nas vređati
Hronika

Milorad Dodik: Mi nismo "bosanski Srbi", nemojte nas vređati

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. januar 2019.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH postoje samo Srbi, a ne bosanski Srbi, navodeći da je naziv bosanski Srbi uvreda za Srbe u BiH.

"Mi nismo bosanski Srbi, nemojte nas vređati, izazvaćete lavinu odgovora koji neće biti pristojni sa naše strane", rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni "Kozara "u Banjaluci, koji je organizovala Komanda Šeste pešadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH iz RS.

Prema njegovim rečima, naziv "bosanski Srbi" je etiketiranje i pokušaj da se ne prizna srpski narod u BiH.

"To je pokušaj da nas ne priznaju. Mi smo Srbi i ništa drugo. Jedino smo ovde mi Srbi, nema drugih Srba, nema bosanskih, ovih ili onih. Samo postoje Srbi", naveo je Dodik.

Navodeći da su Srbi u BiH prihvatli Bošnjake kao naciju, bez obzira na, kako je kazao, niz prigovora vezano za kontekst, istoriju i mnogo čega drugog, on je kazao da će aktuelizovati pitanje "bosanskih Srba", kako bi se ono rešilo jednom zauvek.

 "Koliko mi poštujemo veru drugih naroda, mi hoćemo da se poštuje naša vera. Kao što mi prećutno poštujemo određene njihove praznike, jubileje, hoćemo da i oni poštuju naše", rekao je Dodik.

On je ocenio da je proslava 9. januara kao Dana RS potpuno legalna i legitimna.

Komentarišući prisustvo hrvatskog ambasadora Ivana Del Vekija na proslavi Dana RS, što je izazvalo oštre reakcije u Hrvatskoj, ali i među bošnjačkim političarima, predsedavajući Predsedništva BiH je kazao da su njemu "dragi svi gosti koji i da je zahvalan svim ljudima koji su tu bili".

Posebno oštre reakcije stigle su iz Hrvatske jer je povodom Dana RS posthumno odlikovan general Slavko Lisica, koji je u toj zemlji osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Šibeniku 1991. godine.

"Koliko znam, ambasador nije bio ni na prijemu odlikovanja kod predsednice, nije bio ni na defileu, ni na akademiji, a negde ranije smo se dogovorili da se vidimo toga dana u Banjaluci. Negde na samom kraju prijema ja sam se sreo s njim. Kako to neko tumači, to je njihova stvar", kazao je Dodik.

On se zahvalio lideru HDZ BiH Draganu Čoviću što je prisustvovao Danu RS, za koga je rekao da je opredeljen da "gradi dijalog među narodima u BiH".

"Želim da kažem veoma jasno da ćemo se i mi odazvati na njihov poziv, kada budu obeležavali važne narodne praznike, biti na bez obzira što imamo mnogo neraščišćenih istorijskih pitanja. U tom pogledu ne vidim nijedan problem", naveo je Dodik.

(Beta)