Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Epidemija koronavirusa još nije dostigla vrhunac, treba primenjivati još rigoroznije mere
Hronika

Milorad Dodik: Epidemija koronavirusa još nije dostigla vrhunac, treba primenjivati još rigoroznije mere

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. april 2020.

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situacija u vezi sa širenjem koronavirusa i dalje veoma ozbiljna i da su sve mere RS bile potrebne.

Ocenivši da epidemija koronavirusa još nije dostigla vrhunac, on je istakao da treba primenjivati još rigoroznije mjere.

"Okruženje je takvo kakvo je i moramo učiniti sve da ne izgubimo relativno dobre efekte prvog meseca epidemije u RS. Preventivne mere su učinile da zdravstveni sistem može da podnese pritisak i u ovom trenutku je spreman i nije opterećen epidemijom, u smislu da ne može da izvršava obaveze prema pacijentima", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ima oko 50 slobodnih respriratora, naručeno je 130, koje su kupile institucije RS, a putem humanitarnih dostava zemalja prijatelja, te Svetske organizacije i EU očekuje se da će taj broj biti veći od 200.

Dodik je kazao da RS ima dovoljno životnih namirnica i njihovih zaliha do kraja godine.

Istakao je da su već sada veliki gubici u privredi i da je zastoj u prvih mesec dana zbog epidemije koronavirusa koštao RS oko 400 miliona evra.

"Zato biramo pažljivo mere da pre svega sačuvamo radna mesta, a Vlada RS je uplatila doprinose za sve radnike u delatnostima koje ne rade. U aprilu će biti uplaćena osnovna plata od 520 konvertibilnih maraka sa doprinosima za sve one koji neće raditi, a Vlada RS će to uplaćivati sve dok traje kriza", dodao je on.

Srpski član Predsedništva BiH naveo je da je, imajući u vidu situaciju sa koronavirusom u BiH, RS predložila da "krizni" paket MMF-a u iznosu od 330 miliona dolara, bude podeljen tako da 39,5 odsto sredstava bude za RS, 59,5 odsto za Federaciju BiH i jedan odsto za distrikt Brčko.

"U okviru Federacije BiH postoji saglasnost hrvatske strane sa takvom raspodelom, a ono što je nejasno u Federaciji je kako će se deliti između kantona i tu je zapelo", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci smatraju da taj novac treba podeliti shodno popisu stanovništva, što, kako je naveo, "najbolje govori o njima".

"Mislim da je obim zarade jednak i u Federaciji BiH i RS i jednako imamo i troškove. Videćemo kako ćemo dogovoriti", zaključio je Dodik.

(Tanjug)