Početna strana > Hronika > Milo Đukanović, predstavnici opozicije i NVO, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori oštro su osudili izjavu ministra pravde Vladimira Leposavića o Srebrenici
Hronika

Milo Đukanović, predstavnici opozicije i NVO, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori oštro su osudili izjavu ministra pravde Vladimira Leposavića o Srebrenici

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. mart 2021.

Predsednik Milo Đukanović, predstavnici opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori oštro su osudili izjavu ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je izjavio da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida, "kad se to i nedvosmisleno utvrdi".

Leposavić, koji je doktor međunarodnog prava, široj javnosti je postao poznat kao član pravnog tima mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, a juče je rekao da je sud u Hagu, gde je suđeno za genocid u Srebrenici, „izgubio svoj legitimitet“.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, koji je podsetio šta je rekao povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

 „Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja“, poručio je u julu 2020. godine Đukanović.

On je tada kazao da sećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, „da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza“.

 „Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde“, naglasio je on tada.

Demokratska partija socijalista najavila je da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida, a traži i od premijera Zdrava Krivokapića da se izjasni o stavovima ministra Leposavića.

DPS; Nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli do genocida u Srebrenici

 „Iako je jasno da ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine“, naveli su u DPS-u.

Na izjave Leposavića reagovao je i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, koji je kazao da „ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio genocid, na osnovu odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav Vlade Crne Gore, onda se bojim da naš put nije u EU“.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić je upozorio da je negiranje genocida neprihvatljivo, posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora na kursu proevropske politike.

 „Ovakvi i slični potezi samo nam potvrđuju tezu da se Vlada Zdravka Krivokapića, svesno ili ne, udaljava od evropskih vrednosti”, rekao je on za Pobjedu.

Prema njegovim rečima, izjava Leposavića je pokazatelj da aktuelna Vlada ne želi da krene u pravcu suočavanja s prošlošću i pomirenja.

(Beta)

Videti još: Crnogorski ministar pravde Vladimir Leposavić: Spreman sam da priznam da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi; Haški tribunal je potpuno izgubio svoj legitimitet