Početna strana > Hronika > Milo Đukanović na kongresu Socijalističke internacionale u Madridu: Zapadni Balkan je jedna od interesnih zona Rusije, čemu se može suprostaviti zajedničkom akcijom sa međunarodnim partnerima
Hronika

Milo Đukanović na kongresu Socijalističke internacionale u Madridu: Zapadni Balkan je jedna od interesnih zona Rusije, čemu se može suprostaviti zajedničkom akcijom sa međunarodnim partnerima

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

 Zapadni Balkan je i jedna od interesnih zona Rusije, čemu se može suprostaviti zajedničkom akcijom sa međunarodnim partnerima, poručio je predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović na kongresu Socijalističke internacionale u Madridu, prenosi danas RTCG.

On je rekao da „živimo u vreme kad su međunarodni odnosi i bezbednosne politike u najvećoj korelaciji u novijoj istoriji“, te da je multilateralizam najbolji mehanizam za očuvanje mira, jačanje demokratije, odbrane od klimatskih pretnji, energetske krize, zdravstvenih, egzistencijalnih i finansijskih nesigurnosti koje brinu čitav svet.

Svedočimo početnoj fazi uspostavljanja novog svetskog poretka, u kojem su neki stari igrači ponovo aktivni i nasilni, što nas glasno opominje da više ne smemo tolerisati porast ksenofobije, nacionalizama i desničarskih ideja, ukazuje Đukanović.

Crna Gora je u fokusu onih koji se ne mire s njenom nezavisnošću, članstvom u NATO i „vodećom ulogom“ u evrointegracijama, pa žele da opstruiraju prozapadni kurs države.

Balkan je i dalje poprište sukobljenih geopolitičkih interesa, usled čega je usporena njegova integracija u prirodno evropsko okruženje, podriva se poverenje i kasni u usvajanju evropskih vrednosti.

Istakao je da je Crna Gora i danas suočena sa uticajem trećih strana od kojih se štiti, između ostalog, uz podršku NATO partnera.

„U tome prednjači Moskva, koja danas preko desničarskih partija u našoj državi želi da do kraja destabilizuje političke i društvene prilike“, naglasio je Đukanović i naveo da desničarske partije svesno izvršavaju zamisli proruske desnice, opstruirajući proces približavanja Evropskoj uniji.

Istakao je da konflikt u Ukrajini jasno pokazuje na šta je Rusija spremna.

„Kako je Zapadni Balkan i dalje u interesnoj sferi Rusije, neophodna je kontinuirana pažnja međunarodnih partnera, koji danas ozbiljnije doživljavaju i situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu“, rekao je Đukanović.

„Jedino zajedničkom akcijom možemo pokazati odlučnost u suprotstavljanju retrogradnim i opasnim idejama koje predstavljaju pretnje multietničkoj demokratiji na Balkanu, a koje istovremeno prete evropskoj stabilnosti i prosperitetu“, zaključio je lider SDP i predsednik Crne Gore.

(Fonet)