Хроника

Мило Ђукановић: Историја ће ценити укупну делатност митрополита Амфилохија у Црној Гори

Штампа
петак, 30. октобар 2020.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић, поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија упутио је изразе саучешћа Митрополији, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве у Црној Гори и нагласио да ће укупну делатност митрополита Амфилохија у Црној Гори ценити историја.

"Са жаљењем сам примио вест о смрти Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Као великодостојник СПЦ био је актер и сведок бурних процеса крајем прошлог и почетком овог вијека, како у Црној Гори, тако и на просторима бивше Југославије", навео је Ђукановић.

Укупну делатност митрополита Амфилохија у Црној Гори цениће историја, додао је он.

"Из дугог периода наше сарадње, током којег смо размењивали мишљења о важним питањима за развој савремене Црне Горе, памтићу његов допринос стварању позитивне атмосфере уочи референдума на којем је наша земља обновила независност мирним и демократским путем", истакао је Ђукановић.

Премијер Душко Марковић у саучешћу је констатовао да је Митрополија црногорско-приморска изгубила данас свог поглавара, а црква у Црној Гори свог запаженог јерарха.

Са жаљењем сам примио вест о митрополитовој смрти. Као председник Владе сарађивао сам и разговарао са митрополитом Амфилохијем о многим важним питањима која су се тицала односа државе и цркве, али и о другим темама од значаја за црногорско друштво, навео је Марковић.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]