петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Мило Ђукановић: Црна Гора је 13. јула 1941. кренула у борбу за национално ослобођење и за државно име које јој је укинуто 1918.
Хроника

Мило Ђукановић: Црна Гора је 13. јула 1941. кренула у борбу за национално ослобођење и за државно име које јој је укинуто 1918.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 13. јул 2020.

 Подгорица -- Црногорски председник Мило Ђукановић положио је данас венац на Споменик Партизану на брду Горица поводом 13. јула, Дана државности.

Грађанима је честитком поручио да Црна Гора може постојати само као држава слободних и равноправних грађана.

У саопштењу које је из Кабинета Ђукановића достављено Танјугу наводи се да је црногорски председник оценио да је данашњи датум најважнији у црногорској историји.

"Ове године због пандемије 13. јул не обележавамо на традиционалан начин, међутим према овом најважнијем датуму славне црногорске историје увек се односимо једнако с поштовањем и поносом", навео је Ђукановић.

Навео је и да су "прошле 142 године од Берлинског конгреса на којем је Црна Гора добила међународно признање и 79 године од Тринаестојулског устанка када је Црна Гора прва у Европи масовно устала против фашизма".

"Зато 13. јул славимо као Дан државности. Иако су догађаји на овај дан 1878. и 1941. различити по карактеру и значењу и један и други су једнако важан исказ онога што држава Црна Гора у историји јесте. На Берлинском конгресу велике силу су нам признале независност и државност, коју смо много раније и сами изборили", навео је Ђукановић.

Додао је да су Црној Гори тада прикључене територије са становништвом различитих конфесија и нација.

"То је био први корак ка стварању грађанског мултиетничког друштва, на чији смо карактер и домете веома поносни, јер је издржао сва искушења и у најтежим временима. Одлучни смо до краја да одбранимо тај друштвени модел, јер Црна Гора може постојати само као држава слободних и равноправних грађана, без обзира на веру и нацију", поручио је Ђукановић.

Додао је да Црна Гора своју савремену државност темељи и на покрету који је започео 13. јула 1941.

"Тада је слободарска и антифашистичка Црна Гора кренула у одлучну борбу за социјално и национално ослобођење, за државно име које јој је укинуто 1918."

Био је то, наводи Ђукановић, не само почетак ослободилачке борбе, већ и борбе за обнову Црне Горе равноправне са другим републикама у ондашњој Југославији.

Навео је и да црногорски антифашизам значи и опредељење за Црну Гору каква је данас.

"Независну, међународну признату, чланицу НАТО-а, посвећену ЕУ вредностима и чланству у ЕУ", навео је Ђукановић честитајући грађанима Дан државности и уз поруку: "Нек` је вјечна Црна Гора".

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер