Хроника

Милан Стаматовић: У решавање питања Космета требало би да се укључи и Ватикан

Штампа
петак, 11. јануар 2019.

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије Милан Стаматовић је оценио да би у преговоре о решавању питања Космета требало да се у укључи и Ватикан.

Он је навео и да је такву жељу Свете столице недавно најавио и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Он је у саопштењу навео да "Ватикан не признаје квазидржавну творевину на српској територији, а као један од најважнијих центара хришћанства у свету, сигурно је заинтересован и за статус хришћанског живља, хришћанских верских и културних споменика и имовине свих верских заједница на подручју јужне српске покрајине".

"Ако већ овдашњи режим као 'богомдану шансу' спинује могућност укључења Америке у преговоре о решавању питања КиМ који се тренутно воде у, за српске националне и државне интересе, непријатељском Бриселу, и ако огромна већина грађана Србије, на другој страни, прижељкује укључивање Русије и Кине, онда би свакако требало да се поразмисли и о учешћу Ватикана у том дијалогу", казао је Стаматовић.

Додао је да "јавно изнесен став да и центар Католичке цркве треба да се укључи у разговоре о будућности КиМ који је, као занимљиву идеју, из владајуће коалиције препознала само Партија уједињених пензионера (ПУПС), сигурно није само лична иницијатива надбискупа Хочевара".

"Зато апелујемо на власт да коначно преузме одговорност и покуша да промени постојећи, погубни формат преговора, у којима председник Србије искључиво прима инструкције од ЕУ и Вашингтона који нам, мимо свих међународних права, грубо кршећи Резолуцију СБ УН 1244, отимају 17 одсто територије и поклањају шиптарским терористима", рекао је Стаматовић.

Он је истакао да је "ватиканска 'шатл дипломатија' већ била укључена управо у отпочињање дијалога о Косову, много пре НАТО агресије, када су преговори о уређењу образовног система на КиМ, у јесен 1996, резултовали споразумом Милошевић - Ругова, уз посредовање католичке хуманитарне организације 'Свети Еуђидио' из Рима, блиске Ватикану".

"Цео хришћански свет никада неће заборавити значај српског Видовдана 1389. године на Косову пољу, када су Срби, бранећи своју земљу, бранили и хришћанску веру, зауставивши продор ислама у Европу, због чега су тада, у нашу част, звонила звона чувене катедрале Нотрдам (Богородичне цркве) у Паризу", рекао је Стаматовић.

По његовим речима, дошао је историјски тренутак да "уз помоћ Ватикана и целокупног хришћанства, Србија сачува свој српски национални и хришћанско-православни идентитет, али и територијални интегритет и суверенитет".

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]