Početna strana > Hronika > Milan Roćen: Razmena ambasadora sa Prištinom kada se za to steknu uslovi
Hronika

Milan Roćen: Razmena ambasadora sa Prištinom kada se za to steknu uslovi

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

PODGORICA - Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen izjavio je danas da će Podgorica i Priština razmeniti ambasadore kada se za to steknu uslovi.

On je podsetio da su Podgorica i Priština uspostavili diplomatske odnose početkom prošle godine i dodado da to što ambasadori nisu razmenjeni "ne opterećuje odnose dve zemlje".

"Crna Gora i Kosovo prošli su kroz ekonomsku krizu, a danas i u mnogo bogatijim zemljama nije lako donositi odluke o otvaranju novih konzularnih predstavništava, ali naša namera je da idemo u tom pravcu", rekao je Roćen novinarima nakon sednice Vlade, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

On je ukazao i da je izostala inicijativa Kosova za imenovanje ambasadora u Crnoj Gori.

"Ponekad postupak imenovanja teče sporije i nije razgovarano sa našim partnerima u Prištini oko regulisanja statusa crnogorske nacionalne zajednice u pravnom sistemu Kosova", rekao je Roćen dodavši, međutim, da to nije nikakav uslov za razmenu ambasadora. Povodom incidenta u franfurtskog konzulatu Crne Gore kada je konzul Slobodan Žarić "maltretirao, a potom i umalo se fizički obračunao" sa Mirsadom Kurtović iz Ulcinja, Roćen je rekao da je dao nalog da se taj slučaj istraži.

Prema njegovim rečima, sačinjen je izveštaj koji će tokom naredne sedmice razmotriti Kolegijum ministarstva i doneti odluku u skladu sa zakonom.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner