Početna strana > Hronika > Milan Milošević: Hejter
Hronika

Milan Milošević: Hejter

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 14. jul 2011.

Hejter je žargonski andergraund izraz, za koji neki misle da su ga doneli urbani tinejdžeri koji slušaju hip-hop. "B’cim mu hejt." Sada kažu da je kul (cool) biti hejter. Stariji žargon, zanimljivo, nema mnogo izraza za mržnju: "baciti pik na nekoga", "biti dužan jedan mrz", a ima mnogo psovki i uvreda. Jedna glasi "psovka od čoveka".

Dragana Kanjevac u svojoj kolumni "U raljama hejtera" obraća pažnju na tu reč: "Hejtovati nekoga, ili baciti hejt, biti hejter – engleska uvezenica od glagola mrzeti (hate), popularna među mlađom gradskom populacijom, ima dodatno značenje..." Kaže da je to različito od proste mržnje: "Ako ste hejter, vi niste mrzitelj, nego više negativan tip, trovač, osoba koja u svemu i svakom vidi ono loše. Ako tražite primer hejterskog stava, dovoljno je da otvorite oči, izađete na ulicu (ako imate sreće pa vas već u sopstvenom domu nije dočekao neki porodični hejt), i već na prvom koraku, eto hejtera koji će vam zatrovati dan."

Navodi slučaj emisije kanala Diskaveri o mostu na Adi koji je, kaže, bio zgodan povod za uočavanje naškog hejterskog karaktera.

Hejtovanje je, kažu, korozivna emocija. Kod nas je suprotstavljanje jeziku mržnje u okviru ratne propagande postalo društveno poželjno, ali onda su borci protiv govora mržnje počeli da ispoljavaju besnu mržnju protiv onih koji se koriste govorom mržnje, protiv onih koji ne osuđuju govor mržnje, a i protiv drugih boraca protiv govora mržnje koji im kradu licencu. Druga Srbija hejtuje Prvu Srbiju, a Treća Srbija baca hejt na obe.

Kažu da je Ričard Nikson jednom rekao: "Uvek zapamtite da ima onih koji vas mrze. Oni ne mogu pobediti dok vi ne počnete da mrzite njih."

Hejtovanje je i deo borbe štampe za slobodu uvrede i psovke o čemu ima podataka u presudama Drugog opštinskog suda u Beogradu.

U znakovnom jeziku nisu izmislili na tu temu ništa novo: srednji prst podignut naviše, leva ruka preko desnog savijenog lakta.

U novoj i-mejl komunikaciji postoje takozvani hejt emotikoni, hejt smajliji, (hate emoticons). To je ono crtanje interpunkcijskim znacima isplaženog jezika :-P, :-Q ili nešto slično, što valjda odražava onu nasmejanu mržnju, taj znak licemerja duha sadašnjeg vremena.

(Vreme, 14. jul 2011)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner