Početna strana > Hronika > Milan Marković: Zakonodavnost Vojvodine je neustavna
Hronika

Milan Marković: Zakonodavnost Vojvodine je neustavna

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. jul 2009.

Beograd -- Rešenje kojim bi Vojvodina mogla da donosi akte zakonske snage bilo bi protivno važećem Ustavu, kaže ministar Milan Marković.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković istakao je da je za Demokratsku stranku volja objektivnog prava iznad ličnih stavova.

“Istina je”, naveo je Marković u intervjuu listu Danas, “Ustav Srbije sadrži desetak spornih rešenja, ali menjati najviši pravni akt države u vremenima krize bilo bi kontraproduktivno”.

Na konstataciju da će Liga socijaldemokrata Vojvodine verovatno insistirati da Vojvodina donosi zakonske akte,a ta stranka u parlamentu podržava Vladu, Marković je ponovio da bi takvo rešenje bilo neustvno.

“Nije bitno šta ja mislim. Pravnik sam i ministar, a Ustav nameće nad svima nama volju objektivnog prava. To je najviša volja u jednom civilizovanom društvu, a pošto je ona takva nema puno mesta za razmišljanje. Kada se bude menjao Ustav, onda će se misliti o tome”, naglasio je on.

Na pitanje da li to znači da DS smatra da Vojvodina ne bi trebalo da ima zakonodavne nadležnosti, Marković je odgovorio da DS stoji na poziciji da u ovoj državi sve mora biti u skladu s Ustavom i zakonom.

“Ustavne izmene su moguće kada za to postoji volja i kada se ispune uslovi za reviziju Ustava. U ovom momentu ne razmišljam o izmenama Ustava. Ona bi mogla da dođe u obzir zajedno s nekim izborima. Bilo bi potpuno kontraproduktivno menjati Ustav u vreme krize i tražiti od građana da se na referendumu o tome izjašnjavaju. Prema mom mišljenju, u Ustavu postoji desetak spornih stvari, a jedna od njih su i blanko ostavke narodnih poslanika”, zaključio je Marković.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner