Хроника

Михаил Горбачов: Догађаји представљени у серији „Чернобиљ“не одговарају у потпуности стварности

Штампа
среда, 12. јун 2019.

 Бивши совјетски председник Михаил Горбачов рекао је да догађаји представљени у мини-серији „Чернобиљ“ телевизије ХБО не одговарају у потпуности стварности. Горбачов је то рекао у интервјуу за радио-станицу „Говорит Москва“.

Према приказу из телевизијске серије, каријера Валерија Легасова, научника и члана комисије задуженог за истраживање узрока и последица несреће у Чернобиљу, окончана је након што је представио своју верзију катастрофе. Поред тога, открио је тајне информације на конференцији Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), одржаној у Бечу 1986. године.

Према неким историјским истраживањима, Горбачов је лично лишио Легасова титуле хероја социјалистичког рада, а након његовог говора у ИАЕА, каријера научника била је окончана.

Горбачов је оповргнуо ову теорију: „Нисам дао таква упутства, а осим мене, ко би их други дао? То је чиста фикција“.

Поред тога, Горбачов је рекао да није имао времена да гледа серију зато што је био на лечењу у болници.

Минисерија „Чернобиљ“, која се састоји из пет епизода, описује катастрофу чернобиљске нуклеарне електране, која се догодила 26. априла 1986. године. Катастрофа је одузела животе неколико хиљада људи на директан и индиректан начин. Град Припјат, где се налазила електрана, напуштен је.

Са само пет епизода, серија „Чернобиљ“, коју је продуцирао амерички канал ХБО, успела је да се рангира на ИМБД-у као најбоља свих времена.

Међутим, на постсовјетском простору, очевици катастрофе серију су оштро критиковали, због промене догађаја који су се заиста догодили.

(Спутник)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]