Početna strana > Hronika > Mihael Martens, novinar „Frankfurter algemajne cajtunga“: Nemačka neće da uvodi sankcije Srbiji zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji, i neće da zatvara firme. Ako Vučić kaže da je „članstvo u EU strateški cilj“, on i sam zna da to nije istina
Hronika

Mihael Martens, novinar „Frankfurter algemajne cajtunga“: Nemačka neće da uvodi sankcije Srbiji zbog toga što nije uvela sankcije Rusiji, i neće da zatvara firme. Ako Vučić kaže da je „članstvo u EU strateški cilj“, on i sam zna da to nije istina

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. jun 2022.

Novinar lista Frankfurter algemajne cajtung Mihael Martens rekao je gostujući u emisiji "Iza vesti" na N1, dan uoči posete nemačkog kancelara Srbiji, da Olaf Šolc dolazi "go" i da mu se čini da nema ni štap ni šargarepu. "Očekujem prazne rečenice, kao kad je Merkel bila tu, sumnjam da će biti jasan kao Analena Berbok, a i ako bude - koja je razlika. Imali smo Merkel koja je dosadno pričala, sada smo izabrali još dosadnijeg kancelara, videcemo, možda će nešto jasno da kaže. Šargarepa bi bila da je evropska perspektiva realna, da za godinu-dve bude nešto konkretnije", rekao je.

Kaže da kada je došao 2002. u Srbiju da je imao utisak da je evropska perspektiva nešto značila i da je to realno.

„Godine 2003. na samitu u Solunu, Romano Prodi je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, svi su to čuli. Poslednje proširenje Evropske unije bilo 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u Uniju. Ja sam protiv proširenja Evropske unije, neću zemlje Zapadnog Balkana u EU, mislim da je Makron rekao i ponovio. EU ne funkcioniše dobro, ima 27 članica, ako nešto hoćemo da odlučimo. Ako bismo imali 28-30-32 članice onda pravo veta ima Skoplje, Sarajevo, Beograd, ako se promeni način odlučivanja, ja sam za Zapadni Balkan u EU odmah“, kazao je Martens.

Sagovornik N1 da trgovinska razmena Srbije i Nemačke nije ugrožena ako zvanični Beograd ne uvede sankcije Rusiji.

"Šta će Nemačka da radi, Nemačka neće da zatvara firme, neće da pravi sankcije protiv Srbije jer nije uvela sankcije Rusiji. Beograd ima pragmatične kalkulacije, vaš predsednik je pragmatičan. Ako Vučić kaže da je članstvo u EU strateški cilj, on sam zna da to nije istina, jer to i nije realno. Dešava se u politici da ljudi ne pričaju istinu. Bilo bi moralno dobro da uvedete sankcije, ali ne očekujem da će to da se desi", kaže i dodaje da razume klackalicu na kojoj se Srbija nalazi.

"Nećeš uvek da kažeš 'neću', malo ćeš da daš. Turska je to isto kandidat za EU, dok je Erdogan tamo nema šanse i niko ništa ne kaže. (Nemčka ministarka spoljnih poslova Analena) Berbok je rekla ako Srbija hoće da uđe, mora da uvede sankcije, nisam siguran da li Srbija hoće u EU", kazao je nemački novinar.

Martens je rekao da misli da je srpski predsednik Vučić sa bivšom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel imao dobre odnose i da je to bilo stvarno.

"Što se tiče poverenja Merkel u Vučića to je tako bilo, on je držao svoju reč, obećao je ono što može da održi, ako ne može - nije obećao. Ona je imala poverenje, kao sa Borisovim, on u Bugarskoj nije neki demokrata, a u Berlinu je bio dobar momak", kaže.

(N1)

Video sam neko istraživanje javnog mnjenja, gde je čak većina građana rekla „NE“ ulasku u EU

- Hoće li Srbija u Evropsku uniju ja ne znam – kaže Martens.

Na tvrdnju voditeljke da nije siguran da li hoće Srbija u EU, Martens je odgovorio: „Pa, vi ovde živite i znate bolje, ali ja imam utisak... (prekida voditeljka)

Voditeljka: Kakav je vaš utisak? Baš me zanima!

Martens: Prošli put sam video neko istraživanje javnog mnjenja, gde je čak većina građana rekla „NE“ ulasku u EU.

Voditeljka: Ali, da li vam se čini da naša vlast vodi ka tome, imajući u vidu situaciju u zemlji kakva jeste.

Martens: Ne, ne, ne vodi tome, jer to vam je kao neka igra i kod nas i kod vas. Mi kažemo „pravite reforme pa ćete postati član EU“, a ovde se kaže „hoćemo, obavezno“. Ali mi znamo i oni znaju da od toga neće biti ništa.

(NSPM)