Хроника

Метју Палмер: Иницијатива Србије, Албаније и Северне Македоније звана "мини Шенген" има подршку САД, у њој има места за и Црну Гору, БиХ и Косово

Штампа
петак, 08. новембар 2019.

 Женева -- "Мали Шенген је иницијатива која обећава и има нашу подршку", рекао је Метју Палмер у Женеви.

"Европска перспектива Западног Балкана која је била основ америчког ангажовања у региону дуже од 20 година није се променила и неће се променити", рекао је Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара САД.

"Управо зато је немогућност Европског већа да постигне консензус о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом била толико дубоко разочаравајућа, али то није поседња реч, надамо се да ће Европско веће моћи да ревидира то питање и постигне напредак на састанку лидера у Загребу, нађе неопходан консензус и отпочне тај важан процес и пошаље важан сигнал за регион", казао је Палмер.

"У међувремену, како САД преузимају већу улогу на Западном Балкану, а ЕУ је у опасности да се перципира у региону као да се повлачи, сам регион преузима иницијативу. Посвећеност Србије, Албаније и Северне Македоније побољшању сарадње кроз иницијативу звану 'мини Шенген’ је демонстрација тога да лидери у региону преузимају одговорност за своју судбину, контролу над сопственом будућношћу", истакао је амерички званичник.

Према његовим речима, структура те иницијативе је отворена, у њој има места за Црну Гору, БиХ и Косово.

"То је иницијатива која обећава, има нашу подршку и за коју смо посвећени раду у партнерству са лидерима Западног Балкана како бисмо постигли напредак", закључио је своје излагање Палмер.

Да подсетимо, на иницијативу Александра Вучића, председник Србије и премијер Северне Македоније Зоран Заев и премијер Албаније Еди Рама потписали су недавно у Новом Саду декларацију о намерама о успостављању "малог Шенгена" између те три земље.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]