Početna strana > Hronika > Metju Palmer: Dodik se ponaša na način nespojiv sa Dejtonskim sporazumom, mora mu se staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane
Hronika

Metju Palmer: Dodik se ponaša na način nespojiv sa Dejtonskim sporazumom, mora mu se staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane

PDF Štampa El. pošta
subota, 22. februar 2020.

 Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, govorio je za "Glas Amerike" o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Palmer je u intervjuu upozorio da svako ko se protivi Dejtonskom sporazumu može da očekuje posledice, prenosi Avaz.ba.

"Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Palmer.

Na pitanje kakav bi to odgovor mogao biti, jer je Dodik već pod sankcijama i radi takve stvari iz godine u godinu, a i sam Palmer je već govorio da se nada da on neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku, Palmer kaže da se Dodiku mora staviti do znanja da je to neprihvatljivo.

"Svi moramo biti jasni, međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane. Tako da bih pomislio da svi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine", kaže.

Palmer smatra da Dodik stvara krizu tamo gde ne bi trebalo da je bude.

"Mislim da smo to videli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko veće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gde ne treba da je bude", kaže on u intervjuu.

Videti još:

Milorad Dodik: Palmer misli da pretnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima može da reši problem u BiH

(Glas Amerike-Avaz)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner