Početna strana > Hronika > Meksička država Oaksaka zabranila prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica deci
Hronika

Meksička država Oaksaka zabranila prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica deci

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. avgust 2020.

 Južna Meksička država Oaksaka zabranila je prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica deci, što je mera čiji cilj je da se stane na put gojaznosti, prenosi Gardijan.

Prema novom zakonu koji se odnosi na decu i adolescente, propisuju se kazne, pa i eventualno zatvaranje prodavnica koje deci prodaju slatkiše, zašećerena pića i grickalice, koje imaju nisku nutritivnu vrednost. To, zapravo znači, da su slatkiši i zašećerena pića stavljena u istu kategoriju kao cigarete i alkohol, navodi Gardijan.

"Važno je da se konačno postave klipovi u točkove ove industrije, od čijih proizvoda su se već razboleli naša zemlja i naša deca. Ta industrija je doprla do najvećih zabiti naše zemlje, u kojima često nema lekova, ali ima koka-kole", rekla je poslanica Magali Lopes Dominges, koja je predstavila zakon.

Ona je taj zakon predstavila još pre više od godinu dana, ali je pandemija Kovid-19 bila dodatni podstrek poslanicama da najzad usvoje zakon.

Zakon Oaksake dolazi u trenutku kada se Meksiko bori protiv širenja Kovid-19, a javni zvaničnici, kao na jedan od najvećih problema kada je u pitanju pandemija, prstom upiru na nezdrave navike Meksikanaca, među kojima je i konzumiranje slatkih i gaziranih pića, u velikoj meri.

Meksički epidemiolog Hugo Lopes-Gatel označio je zaslađena pića "flaširanim otrovom", i njihovoj velikoj konzumaciji pripisao 40.000 smrti, zajedno sa uticajem dijabetesa, gojaznosti i visokog krvnog pritiska, što su sve komorbiditeti koji bolest Kovid-19 mogu da učine fatalnom po zaraženog.

Moćna meksička industrija pića optužila je Lopes-Gatela za "satanizaciju strateške ekonomske aktivnosti i proizvoda koji su omiljeni kod miliona Meksikanaca". Saopštila je da je vladina statistika pokazala da Meksikanci dobijaju samo 5,8 odsto dnevnih kalorija iz zaslađenih pića.

Neki kritičari i stručnjaci za javno zdravlje optužuju Lopes-Gatela, koji je s jedne strane zagovarao nošenje maski, a sa druge podsticao politiku netestiranja ili praćenja kontakata, da traži "žrtvene jarce", u trenutku kada brojevi pokazuju poboljšanje situacije u zemlji kada je u pitanju koronavirus. U Meksiku je zabeleženo skoro 50.000 umrlih od koronavirusa, čime ta zemlja zauzima treće mesto na svetu po broju smrtnih slučajeva. Do sada je ukupno potvrđena zaraza kod 456.100 osoba, prema sajtu worldometers.info.

Meksikanci piju 163 litra zašećerenih pića godišnje, i to počinju veoma mladi. To ih čini apsolutnim svetskim rekorderom. Prema istraživanju jedne grupe za zaštitu potrošača i velikog kritičara industrije pića, oko 70 odsto đaka iz siromašne meksičke države Gerero za doručak konzumira gazirana pića.

Oko 73 odsto meksičke populacije ima prekomernu težinu, a s tim povezane bolesti, poput dijabetesa, su u porastu.

Meksiko je 2014. uveo porez na zašećerena pića od jednog pezosa po litri (oko pet centi), ali studije su pokazale da je to smanjilo njihovu konzumaciju za samo 7,5 odsto. Istovremeno, novac prikupljen od poreza nije otišao za jačanje javnog zdravlja, kao što je obećano, rekao je direktor pomenute grupe za zaštitu potrošača.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner