петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Медведев пред долазак у Београд: Држимо се поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије; Решавање свих питања мора бити у оквирима резолуције Савета безбедности УН 1244
Хроника

Медведев пред долазак у Београд: Држимо се поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије; Решавање свих питања мора бити у оквирима резолуције Савета безбедности УН 1244

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 19. октобар 2019.

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да његова земља не мења став по питању Косова и Метохије и неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а идеју о могућем стварању "велике Албаније" сматра веома опасном.

"У више наврата смо на свим теренима, на свим нивоима, говорили о томе да се држимо ранијег става. Полазимо од неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије. Полазимо од тога да током разматрања и решавања свих питања као основу треба узимати управо међународно право, не једностране акте. То је, пре свега, резолуција Савета безбедности УН 1244 - поручио је у Медведев у интервјуу коментаришући вишегодишњу подршку званичне Москве Србији у њеној жељи да очува Косово и Метохију у свом саставу.

Идеја стварања "велике Албаније" веома опасна

Упитан да ли то што су многе западне земље, игноришући међународно право, признале сецесију КиМ може да се заврши стварањем "велике Албаније", Медведев је одговорио да су такве идеје веома опасне.

"Све идеје различитих нових уједињења држава веома су опасне. Пошто на крају провоцирају најагресивније кругове, који су у највећој мери националистицки опредељени, да постижу своје циљеве помоћу насиља и оружја, којег је, све у свему, још довољно. Сматрам да су то врло опасне изјаве", истакао је Медведев.

Он је истакао да Балкан остаје и даље доста немиран регион и да се ниуком случају не сме допустити понављање било којих манифестација насиља, покушаја да се једнострано прекроји мапа Балкана или било које друге акције које могу да резултирају хуманитарном катастрофом.

Москва пажљиво прати све што се дешава

Истовремено, како је додао, Москва не може да занемари процесе који се одвијају и притисак који се сада врши из Приштине.

"Поготово што су тамо, колико разумем, управо на власт дошли ултранационалистички кругови", рекао је Медведев, додајући да зато Москва пажљиво прати оно што се дешава.

Веома је важно да задржимо исте оцене догађаја од пре 75 година, ревизија историхе неприхватљива

Руски премијер, уочи данашње званичне посете Србији, где стиже на обележавање заједничког јубилеја - 75-годишњице ослобођења Београда, изразио је посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу што га је позвао да у посету Србији дође управо у данима када се обележавају поменуте годишњице.

"Наше земље су много настрадале од фашизма. И веома је важно да задржимо исте оцене онога што је било тада, пре 75 година. Те оцене су исте. Нису подвргнуте некој политичкој ерозији. У ствари, то су истините оцене онога што је било", нагласио је руски премијер.

Задатак наших земаља, наших историчара, цивилног друштва у нашим државама је да се супротстављамо то покушајима прекрајања историје

Говорећи о покушајима појединих западних земаља да изврше ревизију историје 20. века, Медведев је рекао да је све то неприхватљиво, као и да се многима, укључујући и њега, чинило да када је у питању Други светски рат, не може да дође до било какве ревизије.

"Сматрам да је задатак наших земаља, наших историчара, цивилног друштва у нашим државама, и у Русији и у Србији, у томе да се супротстављамо том покушајима, и обележавање јубилеја је управо најбољи терен, најбоља говорница да то буде речено", нагласио је Медведев.

Наши односи веома добри

Он је оценио да су односи две земље заиста добри и да су то односи партнера и у политичкој и у економској области, док је на питање зашто руски инвеститори мало улажу у спску економију, одговорио да са тим не може да се сложи.

Укупни обим акумулираних инвестиција у Србији износи око пет милијарди долара

"Не могу да се сложим са вама у томе да Русија уопште не посвећује пажњу економском развоју Србије, инвестицијама у Србији. Вероватно, увек може да се говори о томе да се може више и боље , али су се иначе последњих година, све у свему, те инвестиције акумулирале и сада укупни обим акумулираних инвестиција у Србији, ако не грешим, износи отприлике четири и по, односно пет милијарди долара", казао је руски премијер.

Он је оценио да може и да треба да се ради више, али и да ипак не може, а да не примети, да највеће руске компаније присуствују на српском тржишту.

"Оно што, чини ми се, недостаје, то је сарадња не на нивоу великих компанија, него на нивоу средњег и малог бизниса. Ту стварно има шта да се ради и такви контакти би нам свакако били потребни", оценио је Медведев.

(Србија данас) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер