Хроника

Међународна агенција за атомску енергију: Иран је почео да обогаћује уранијум изнад границе постављене нуклеарним споразумом с великим силама

Штампа
понедељак, 08. јул 2019.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) потврдила је да је Иран почео да обогаћује уранијум изнад границе постављене међународним нуклеарним споразумом с великим силама.

Та агенција УН навела је да су њени инспектори потврдили "да Иран обогаћује уранијум изнад нивоа од 3,67 одсто", наводи АП.

Иран је недавно запретио да ће до 7. јула повећати ниво обогаћивања уранијума како би извршио притисак на европске силе да предузму практичне кораке за очување нуклеарног споразума из 2015. године који су САД напустиле пре годину дана. Иранске новинске агенције јавиле су да је Техеран почео да обогаћује уранијум до нивоа од 4,5 одсто, чиме је пробио границу постављену пре четири године.

ИАЕА није прецизирала за колико је Иран пробио границу постављену споразумом. Уранијум обогаћен до 90 одсто сматра се довољним за израду нуклеарног оружја.

Споразумом који је 2015. потписао са шест великих сила - САД, Русијом, Кином, Великом Британијом, Француском, Немачком и ЕУ, Иран је пристао да ограничи активности на обогаћивању уранијума, а заузврат су му укинуте међународне санкције. САД су пре годину дана напустиле споразум и поново увеле санкције Техерану, док остале потписнице настоје да сачувају споразум и да смање тензије. Према том споразуму, Иран не сме да има више од 300 килограма уранијума обогаћеног до 3,67 одсто.

(Бета, АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]