уторак, 07. фебруар 2023.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Медицински факултет Универзитета у Београду се оградио од својих чланова који су потписали петицију против вакцинације деце експерименталним вакцинама против коронавируса
Хроника

Медицински факултет Универзитета у Београду се оградио од својих чланова који су потписали петицију против вакцинације деце експерименталним вакцинама против коронавируса

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 17. август 2021.

Медицински факултет Универзитета у Београду се увек залагао за свеобухватну примену вакцинације као цивилизацијског достигнућа у медицини, а када се ради о актуелној пандемији КОВИД-19, бројни наставници и сарадници Факултета су узели учешћа како у дефинисању терапијских и превентивних приступа, тако и у њиховој примени, уз снажну подршку Факултета, пише у саопштењу које је потписао декан Факултета проф. др Небојша М. Лалић.

- У том смислу смо били изузетно непријатно изненађени када смо добили информацију о постојању Петиције против вакцинације деце експерименталним вакцинама против КОВИД-19 у Србији, која садржи низ нетачних, стручно неутемељених и неаргументованих тврдњи, које нису изнесене на стучним скуповима већ презентиране јавности на начин који може нанети непоправљиву штету не само вакцинацији деце него и толико потребном убрзању вакцинације против ове болести у целини - наводи се у саопштењу.

- Посебно је недопустиво што су активни потписници и промотори Петиције два професора Медицинског факултета у Београда, који се на своје звање отворено позивају, и од чијег се поступка Факултет енергично ограђује. Иако је више пута јасно изражен став наставника и сарадника Факултета о питањима на које се односи ова петиција, на иницијативу обе катедре и института, у даљем тексту наводимо заједничко саопштење Института за микробиологију и имунологију, Катедре за микробиологију и Катедре за имунологију Медицинског факултета, које јасно изражавају наведене ставове - закључује се.

Заједничко саопштење Института за микробиологију и имунологију, Катедре за микробиологију и Катедре за имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београдуповодом Петиције против вакцинације деце експерименталним вакцинама против КОВИД-19 у Србији

Наставници и сарадници Института за микробиологију и имунологију, чланови Катедре за микробиологију и Катедре за имунологију Медицинског факултета Универзитета у Београду апсолутно не подржавају ставове изнете у петицији "Стоп дискриминацији и принуди око Ковид 19 вакцинације за децу".

Наставници и сарадници Института за микробиологију и имунологију снажно подржавају вакцинацију против ЦОВИД-19 свих старосних и других група за које су вакцине одобрене, јер је то једини начин за ефикасно и дугорочно решавање пандемије. Вакцине чија употреба је одобрена су безбедне и корист од њихове примене далеко премашује било који могући ризик.

Петицију је покренула група лекара, од којих су неки професори Медицинског факултета у Београду, укључујући и једног редовног професора на предмету Микробиологија. У тексту петиције изнет је низ нетачних, стручно неутемељених и неаргументованих тврдњи. Са потпуним убеђењем и чисте савести, ми тврдимо да је једина несумњиво тачна тврдња у тексту петиције она која се односи на "лажно представљање медицинских истина" и "ширење псеудонауке". Текст ове петиције је прави пример и једног и другог.

Као наставници и сарадници највећег медицинског факултета у земљи треба да се запитамо како и зашто се било ко са медицинским образовањем одлучи да подржи овакву иницијативу, али нам је такође дужност да кажемо да овакав псеудонаучни и псеудокритични приступ значају, дијагностици и превенцији обољења ЦОВИД-19 наноси стварну и озбиљну штету здрављу свих нас.

Чланови Катедре за микробиологију (24 од 25 чланова):

Проф. др Тања Јовановић, продекан за редовну наставу Медицинског факултета у Београду
Проф. др Драгана Вуковић, управник Института за микробиологију и имунологију
Проф. др Наташа Опавски, шеф Катедре за микробиологију
Проф. др Бранислава Савић
Проф. др Сања Митровић
Проф. др Лазар Ранин
Проф. др Маја Ћупић
Проф. др Александар Џамић
Проф. др Слободанка Ђукић
Проф. др Ивана Дакић
Проф. др Маја Станојевић
Проф. др Александра Кнежевић
Проф. др Ивана Ћирковић
Проф. др Ивана Лазаревић
Проф. др Ивана Чоловић Чаловски
Проф. др Вера Мијач
Доц. др Ана Банко
Доц. др Ина Гајић
Доц. др Ирена Аранђеловић
Доц. др Елеонора Дубљанин
Асист. са докторатом др Данијела Миљановић
Асист. др Стефан Мијатовић
Асист. др Душан Кекић
Асист. др Марко Јанковић

Чланови Катедре за имунологију (9 од 9 чланова):

Проф. емер Марија Мостарица Стојковић
Проф. др Владимир Трајковић, шеф Катедре за имунологију
Проф. др Душан Попадић
Проф. др Вера Правица
Проф. др Милош Марковић
Доц. др Емина Милошевић
Доц. др Владимир Перовић
Асист. са докторатом др Ирена Вуковић
Асист. др Марина Стаменковић

(Директно.рс)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер