Хроника

Матео Салвини: Спреман сам да отпутујем у Париз да би поново успоставио добре односе са Француском

Штампа
понедељак, 11. фебруар 2019.

 Италијански министар унутрашњих послова, шеф екстремно десничарске Лиге, Матео Салвини рекао је да је спреман да отпутује у Париз ове недеље да би поново успоставио добре односе са Француском која је опозвала свог амбасадора у Риму из протеста према италијанској влади.

Он је рекао да стоји на располагању свом француском колеги Кристофу Кастанеру да га прими у Риму или да отпутује у Париз, чак и ове недеље.

Салвини, који је и вицепремијер, је прошле недеље мејлом позвао Кастанера да разматрају спорна питања у њиховом домену, али је такође на изборном митингу рекао да ће "наложити" француском министру да дође, на шта је Кастанер узвратио наводећи да се њему не "налаже" било шта.

Салвини је данас поново покушао да смири тензије.

"Мислим да је основно вратити се на добре односе (са Француском), што пре то боље", рекао је Салвини.

Француска је у четвртак повукла свог амбасадора из Италије после низа изјава италијанских званичника оцењених као увредљиве, у реткој ескалацији односа између те две земље ЕУ.

Кап која је прелила чашу био је сусрет другог италијанског вицепремијера Луиђија ди Маја са припадницима француског протестног покрета "жутих прслука" у близини Париза. Париз је то сматрао "додатном и неприхватљивом провокацијом".

Француски званичници наводе да је повлачење на консултације амбасадора Кристијана Масеа изазвано "неоснованим нападима" италијанске популистичке владе на француског председника Емануела Макрона.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]