Početna strana > Hronika > Mateo Salvini: Spreman sam da otputujem u Pariz da bi ponovo uspostavio dobre odnose sa Francuskom
Hronika

Mateo Salvini: Spreman sam da otputujem u Pariz da bi ponovo uspostavio dobre odnose sa Francuskom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. februar 2019.

 Italijanski ministar unutrašnjih poslova, šef ekstremno desničarske Lige, Mateo Salvini rekao je da je spreman da otputuje u Pariz ove nedelje da bi ponovo uspostavio dobre odnose sa Francuskom koja je opozvala svog ambasadora u Rimu iz protesta prema italijanskoj vladi.

On je rekao da stoji na raspolaganju svom francuskom kolegi Kristofu Kastaneru da ga primi u Rimu ili da otputuje u Pariz, čak i ove nedelje.

Salvini, koji je i vicepremijer, je prošle nedelje mejlom pozvao Kastanera da razmatraju sporna pitanja u njihovom domenu, ali je takođe na izbornom mitingu rekao da će "naložiti" francuskom ministru da dođe, na šta je Kastaner uzvratio navodeći da se njemu ne "nalaže" bilo šta.

Salvini je danas ponovo pokušao da smiri tenzije.

"Mislim da je osnovno vratiti se na dobre odnose (sa Francuskom), što pre to bolje", rekao je Salvini.

Francuska je u četvrtak povukla svog ambasadora iz Italije posle niza izjava italijanskih zvaničnika ocenjenih kao uvredljive, u retkoj eskalaciji odnosa između te dve zemlje EU.

Kap koja je prelila čašu bio je susret drugog italijanskog vicepremijera Luiđija di Maja sa pripadnicima francuskog protestnog pokreta "žutih prsluka" u blizini Pariza. Pariz je to smatrao "dodatnom i neprihvatljivom provokacijom".

Francuski zvaničnici navode da je povlačenje na konsultacije ambasadora Kristijana Masea izazvano "neosnovanim napadima" italijanske populističke vlade na francuskog predsednika Emanuela Makrona.

(Beta-AFP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner