Početna strana > Hronika > Marko Stojičić: Po prvobitnom rešenju, nije bilo planirano da ostane fontana na Trgu Nikole Pašića - međutim, inistiram da se voda zadrži u nekom obliku
Hronika

Marko Stojičić: Po prvobitnom rešenju, nije bilo planirano da ostane fontana na Trgu Nikole Pašića - međutim, inistiram da se voda zadrži u nekom obliku

PDF Štampa El. pošta
sreda, 14. avgust 2019.

Posle rekonstrukcije Trga republike, najavljeno je sređivanje Trga Nikole Pašića, a javnost je zabrinula sudbina jedne od najvećih prestoničkih fontana.

Naime, kako je najavljeno, radovi će se odvijati na osnovu pobedničkog rada sa konkursa za uređenje tri centralna gradska trga koji je sproveden 2015. godine, a na kojem se uopšte ne planira fontana!

Ovo je nedavno potvrdio gradski urbanista Marko Stojčić.

- Prostor će biti nivelisan, osvežen novim sadnicama, a biće urađeno kompletno popločavanje. Fontana, koja od 1959. krasi ovaj prostor, biće drugačija. Imamo konkursno rešenje od pre četiri godine, a autori su isti, kao i oni koji su radili Trg republike. Po prvobitnom rešenju, nije planirana fontana. Međutim, insistiram da se zadrži voda u nekom obliku jer ipak postoji duga tradicija te fontane. I ona ima svoj značaj. Radićemo neke korekcije projekata i fontana će biti u drugačijoj formi, i građevinski i u smislu efekta koji će se postizati vodom - rekao je Stojčić.

Pobednički rad sa konkursa 2015. godine

Mogućnost da bude potpuno uklonjena ili promenjena jedna od najvećih i najatraktivnijih fontana u gradu, koja je postavljena pre tačno 60 godina, izazvala je prilično bure među Beograđanima.

Vodena atrakcija na Trgu Nikole Pašića, nekadašnjem Trgu Marksa i Engelsa, poznata je, između ostalog, i kao tradicionalno mesto na kojem maturanti proslavljaju završetak školovanja, na kojem Beograđani i turisti pronalaze osveženje tokom vrelih dana, kao i idealna scenografija za snimanje spotova, filmova...

Podsetimo, jedan od centralnih gradskih trgova današnju formu dobio je 1953. po ideji arhitekte Hranislava Stojanovića, nedugo zatim je sagrađena zgrada Doma sindikata, da bi 1959. bila izgrađena i fontana. Međutim, pravi sjaj je postignut tek nakon rekonstrukcije celog trga 1986. koju je inicirao poznati novinar Đoko Vještica, kada su automobili proterani sa ove lokacije.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner