Хроника

Марко Ђурић: Српска деца у Гораждевцу жртве сулуде идеологије мржње, Србија ће наставити да помаже да се српско име и надаље чује тамо где се чуло вековима

Штампа
среда, 12. август 2020.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић навео је у писаном саопштењу да читава Србија саучествује у болу житеља Гораждевца, на чију децу су 13. августа 2003. године, како је рекао, пуцали тетористи и убили Пантелију Дакића (12) и Ивана Јововића (19), а тешко ранили Марка Богићевића (12), Драгану Србљак (13), Богдана Букумирића (14) и Ђорђа Угреновића (20).

"Српска деца пала су као жртве сулуде идеологије мржње, која није усмерена ни према коме одређеном, већ према читавом једном народу, његовој култури и трајању, и нажалост та идеологија до данас није напуштена и има бројне политичке спонзоре у Приштини", казао је Ђурић.

Он је навео да Срби у Гораждевцу, "упркос свом трагичном губитку и мукама које свакодневно савлађују, и даље опстају на својој земљи и огњиштима, чувајући гробове своје деце и предака и траг српског постојања у Метохији".

"Држава Србија ће наставити да им помаже на сваки начин да се српско име и надаље чује тамо где се у континуитету чуло вековима", наводи се у саопштењу.

Страдање српске деце на Бистрици, како додаје, остаће као "вечно упозорење записано у великој и препуној књизи српских страдања на Косову и Метохији", али и као подсетник на обавезу да држава Србија никада више не буде толико слаба и беспомоћна.

"Ова тужна годишњица је и повод да се још једном са негодовањем сетимо неуспеха међународног правосудја на Косову и Метохији, које није расветлило ниједан од злочина почињених над српским становништвом након 2000. године", рекао је Дјурић.

Затварајући истрагу о страдању деце и мучеништву многих других сународника на Косову и Метохији, учињен је грех против човечности, а демократски свет је капитулирао пред идеологијама мржње и тероризмом, закључио је Дјурић у саопштењу.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]