Početna strana > Hronika > Marko Đurić: Ovo nije 1999. godina, voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi
Hronika

Marko Đurić: Ovo nije 1999. godina, voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da ovo nije 1999. godina i da je očigledno da kod albanskih predstavnika i dalje ne manjka nedgovornosti.

On je to izjavio povodom izjave Ramuša Haradinaja da pitanje korekcije granice Kosova odgovara samo ruskom predsedniku i da će se svako ko otvori pitanje granice smatrati neprijateljem albanskog naroda.

"Voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi, izgleda da nam nedgovornosti kod albanskih predstavnika ne manjka...Ovo nije 1999. godina i sve više ljudi u svetu zna istinu, i o tome kakva je tvorevina tzv. Kosovo i kakvo je njihovo poreklo bavljenja politikom", rekao je Đurić gostujući na Tv Pink.

Ipak, kaže mi ne možemo da biramo ko predstavlja Albance, već treba da vodimo računa da naši interesi budu zaštićeni i da Srbija u ekonomskom i političkom smislu nastavlja da jača.

Đurić je rekao i da je pre samo nekoliko godina pitanje Kosova i Metohije za najveći deo međunarodne zajednice bilo trajno završeno.

"Zahvaljujući iscrpnoj borbi u političkom smislu koju je najjenergičnije predvodio predsednik Aleksandar Vucić i Vlada Srbije danas je situacija drugačija i sada se u svetu razgovara o tome na koji način da se reši pitanje Kosova i Metohjije, statusa i teritorije", rekao je Đurić.

On je naveo da smo u prethodnih nekoliko godina uspeli da preokrenemo negativan trend priznanja i da sada imamo dvocifreni broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. "Nikad ne treba da izgubimo iz vida koliko je teška pozicija iz koje polazimo...Naša obaveza je da se bez obzira na teške okolnosti zalažemo i borimo", rekao je Đurić.

On je dodao da je u toku realizacija više od 140 razvojnih projekata pomoći srpskom narodu na KiM. Deo toga je, kaže, već završen a deo će biti u toku ove godine.

Đurić navodi da je cilj bolja i kvalitetnija infrastruktura, bolji pristup zdravstvenim, školskim i drugim ustanovama…

"To je ono od čega zavisi život i svakodnevna egzistencija naroda na Kosovu. Preko 100.000 Srba koji žive na Kosovu opstaju zahvaljući vitalnoj vezi sa državom Srbijom", rekao je Đurić.

Govoreći o protestu opozicije u u Gračanici, on je rekao da je doživeo debakl, i da "neodgovorna opozicija pokušava da iskoristi težak život naših sunarodnika na Kosovu".

Kako kaže, bez obzira što se pojavilo samo 19-oro ljudi, to je ipak bilo dovoljno da albanski mediji likuju zbog našeg nejedinstva.

PROČITAJTE JOŠ: Ramuš Haradinaj: Svako ko otvori pitanje granice smatraće se neprijateljem albanskog naroda

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner