Хроника

Марјан Шарец: Ситуација у Европи као пред Други светски рат, ако се ЕУ распадне, сви смо пропали

Штампа
среда, 24. април 2019.

 Премијер Словеније Марјан Шарец упоредио је ситуацију у Европи са оном пред избијање Другог светског рата, када су европски политичари попуштали Хитлеру.

Шарец је, у интервјуу агенцији АП, оценио да Европска унија убудуће мора брже и одлучније да доноси одлуке, како би одговорила на велике изазове данашњице.

"Популисти у Европи напредују зато што умерене странке и политичке снаге нису биле успешне и довољно проактивне у изношењу својих агенди. Ако само седиш и чекаш шта ће се догодити, онда су популисти врло гласни и добијају много политичког простора", рекао је Шарец у разговору који преносе словеначки медији.

"Данашњи доминантни европски политичари и званичници Европске уније преспоро одлучују у новим историјским околностима. Унији треба ново и ефикасније вођство, ако жели да успешно парира таласу популизма и све већем утицају Русије и Кине", оценио је Шарец.

"Ако се ЕУ распадне, онда смо сви пропали. То је врло брутално, али и истинито", закључио је Шарец.

Америчка агенција Шареца описује као бившег глумца и комичара који је прошле године успео да формира мањинску коалициону владу либералних и левих странака и тако спријечио да власт освоји бивши премијер Јанез Јанша, који је на изборима наступио са националистичком анмтиимигрантском агендом, сличном оној мађарског премијера Виктора Орбана.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]