Хроника

Марио Драги: Санкције ЕУ Русији показују ефекат, мора се извршити притисак на Москву да прекине рат и седне за преговарачки сто

Штампа
среда, 22. јун 2022.

 РИМ- Премијер Италије Марио Драги изјавио је данас да ће Италија наставити да подржава званични Кијев у рату са Русијом.

Обраћајући се парламенту, Драги је рекао да се мора извршити притисак на Русију „због фебруарске инвазије на Украјину”, а Москва примора да прекине рат и седне за преговарачки сто, преноси Ројтерс.

„Само мир који без наметања прихвате обе стране, може да траје”, рекао је Драги и додао да санкције Европске уније Русији показују ефекат, преноси Танјуг.

Он је додао да влада Италије заједно са Европском унијом и партнерима из Г7 намерава да настави да подржава Украјину у складу са мартовском одлуком италијанског парламента да се дозволе испоруке оружја.

Драги је данашњим изјавама, како оцењује Ројтерс, по свему судећи одбацио сугестију једног од својих коалиционих партнера који сматра да Рим треба да заустави извоз оружја у Украјину.

Драгијеве данашње изјаве су дате у позадини све већег незадовољства унутар Покрета 5 звездица, највеће странке у парламенту, због континуираних испорука оружја Украјини.

Лидер странке Ђузепе Конте поставио је питање да ли испоруке оружја додатно подстичу рат и изразио уверење да би нагласак требало да се стави на тражење решења путем преговора.

Овакав став је разбеснео бившег лидера Покрета 5 звездица, министра спољних послова Луиђија Ди Маја, који је оптужио Контеа за подривање владе и њених партнера у ЕУ.

Добро упућени извори блиски влади у Риму тврде да се група Ди Мајових присталица у парламенту спрема за иступање из Покрета 5 звездица и успостављање нове политичке групе центриста и указују да би такав раскол унео додатну нестабилност у Драгијеву вишестраначку коалицију.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]