Početna strana > Hronika > Mario Dragi: Sankcije EU Rusiji pokazuju efekat, mora se izvršiti pritisak na Moskvu da prekine rat i sedne za pregovarački sto
Hronika

Mario Dragi: Sankcije EU Rusiji pokazuju efekat, mora se izvršiti pritisak na Moskvu da prekine rat i sedne za pregovarački sto

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jun 2022.

 RIM- Premijer Italije Mario Dragi izjavio je danas da će Italija nastaviti da podržava zvanični Kijev u ratu sa Rusijom.

Obraćajući se parlamentu, Dragi je rekao da se mora izvršiti pritisak na Rusiju „zbog februarske invazije na Ukrajinu”, a Moskva primora da prekine rat i sedne za pregovarački sto, prenosi Rojters.

„Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje”, rekao je Dragi i dodao da sankcije Evropske unije Rusiji pokazuju efekat, prenosi Tanjug.

On je dodao da vlada Italije zajedno sa Evropskom unijom i partnerima iz G7 namerava da nastavi da podržava Ukrajinu u skladu sa martovskom odlukom italijanskog parlamenta da se dozvole isporuke oružja.

Dragi je današnjim izjavama, kako ocenjuje Rojters, po svemu sudeći odbacio sugestiju jednog od svojih koalicionih partnera koji smatra da Rim treba da zaustavi izvoz oružja u Ukrajinu.

Dragijeve današnje izjave su date u pozadini sve većeg nezadovoljstva unutar Pokreta 5 zvezdica, najveće stranke u parlamentu, zbog kontinuiranih isporuka oružja Ukrajini.

Lider stranke Đuzepe Konte postavio je pitanje da li isporuke oružja dodatno podstiču rat i izrazio uverenje da bi naglasak trebalo da se stavi na traženje rešenja putem pregovora.

Ovakav stav je razbesneo bivšeg lidera Pokreta 5 zvezdica, ministra spoljnih poslova Luiđija Di Maja, koji je optužio Kontea za podrivanje vlade i njenih partnera u EU.

Dobro upućeni izvori bliski vladi u Rimu tvrde da se grupa Di Majovih pristalica u parlamentu sprema za istupanje iz Pokreta 5 zvezdica i uspostavljanje nove političke grupe centrista i ukazuju da bi takav raskol uneo dodatnu nestabilnost u Dragijevu višestranačku koaliciju.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner