Početna strana > Hronika > Marina Lipovac Tanasković: Gradska vlast će ove godine preko ugovora o delu izvući čak trećinu budžeta Beograda - 355 miliona evra u privatne džepove
Hronika

Marina Lipovac Tanasković: Gradska vlast će ove godine preko ugovora o delu izvući čak trećinu budžeta Beograda - 355 miliona evra u privatne džepove

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da će gradska vlast iz ove godine iz budžeta prestonice „izvući“ ukupno 42,2 milijarde dinara, odnosno oko 355 miliona evra za „koje niko ne zna za šta su tačno potrošeni“. 

„To je trećina budžeta a sredstva su formalno namenjena za ugovorima o delu i specijalizovanim ugovorima, preko kojih se novac izvlači u privatne džepove, dok je za plate svih 2.500 zaposlenih u gradskoj upravi izdvojena trećina te sume, odnosno 15 milijardi dinara ili oko 130 miliona evra“, rekla je Marina Lipovac Tanasković na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije, gde je održana sednica gradskog parlamenta.

Marina Lipovac Tanasković navela je da su samo od juna do danas troškovi za ugovore o delu i specijalizovane ugovore povećani za 2,2 milijarde dinara.

„Novac odlazi na džipove, u džepove i u džakove, a građanima ostaje da plaćaju sve te gluposti“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Marina Lipovac Tanasković dodala je da je treći rebalans ovogodišnjeg budžeta prestonice predstavlja „tragično lice vlasti, koja je pokazala da je nestručna i nesposobna da vodi grad, ali je veoma stručna i sposobna da izvlači novac iz budžeta“. 

„Grad se, pored tolikog izvlačenja novca iz budžeta, ove godine dodatno zadužio za pet miliona evra za linijski park, 10 miliona evra za rekonstrukciju Kalenić pijace, a zadužio se i za još 1,43 miliona evra za završetak rekonstrukcije četiri ulice od Vukovog spomenika do Kalemegdana“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Građani su platili dodatne studije za metro 500 miliona evra samo zato što je menjan plan da bi se linije metroa ukrštale kod "Beograda na vodi"

„Ta rekonstrukcija je trajala četiri puta duže od predviđenog roka, 24 meseca umesto šest meseci, i nije im bilo dovoljno 18,2 miliona evra predviđenih ugovorom, nego su se dodatno zaduživali za završetak tog posla, pa će ta rekonstrukcija sa svim prethodnim dodatnim zaduženjima Beograđane koštati ukupno oko 30 miliona evra“, dodala je Marina Lipovac Tanasković.

Ona je navela da je Srbija pre nekoliko dana potpisala ugovor za rehabilitaciju ukupno 23 kilometra auto-puta za 16 miliona evra, a da će rekonstrukcija 2,9 kilometara ulica od Vukovog spomenika do Kalemegdana koštati 30 miliona evra.

„Pored gradske vlasti, zadužuju se i komunalna preduzeća, pa se tako Parking servis ove godine zadužio za 345 miliona dinara za rekonstrukciju 12 garaža a onda dodatno i za 100 miliona dinara za rekonstrukciju parkirališta“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u gradskom parlamentu je dodala da sve to nije dovoljno gradu da bi bio likvidan i zato dobija dodatni novac od Vlade Srbije.

„Pre nekoliko dana je iz republičkog budžeta izdvojeno 390 miliona dinara za likvidnost Beograda, a grad je ove godine od države dobio ukupno više od milijardu dinara“, rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Ona je podsetila da je planirana vrednost metroa 2012. godine bila 2,2 milijarde evra, a 2019. iznosila je 4,4 milijarde evra, dok se danas govori da će koštati pet milijardi evra.

„Građani su platili dodatne studije za metro 500 miliona evra samo zato što je menjan plan da bi se linije metroa ukrštale kod ’Beograda na vodi’, a ne na Trgu Republike, kako je prvobitno planirano“, zaključila je Marina Lipovac Tanasković.

(Narodna stranka)